Niektóre gatunki grzybów są dopuszczone w Polsce do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych oraz środków spożywczych zawierających grzyby" na podstawie: Dziennik (2022) — ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA z dnia 3 listopada 2022 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy. [216]
Odsyłacze do gatunków wymienionych w tym rozporządzeniu są pokazane na tej stronie. W nawiasie pod nazwą gatunkową jest nr pozycji w załączniku. Jeśli jest dodatkowo gwiazdka to na stronie znajduje się mój komentarza do danej pozycji.

borowik szlachetny
/8/* „prawdziwek wszystkie odmiany”

koźlarz babka
/15/* „wszystkie odmiany”

koźlarz czerwony
/16/* wszystkie odmiany

gąska zielonka
/11/* uwaga! patrz komentarz

gąsówka fioletowawa
/12/ Clitocybe nuda

pieczarka miejska
/42/* pieczarka szlachetna

pieczarka bulwiasta
/43/* pieczarka zaroślowa

pieczarka leśna
/39/* pieczarka lśniąca

polownic. południowa
/53/ polówka wiązkowa

lejkówka zielonawa
/20/* lejkówka wonna

łuszczak zmienny
/22/* z uprawy lub importu

twardnik japoński
/65/ Shiitake, z uprawy lub importu

łuskwiak nameko
/21/ z uprawy lub importu

pochw. wielkopochw.
/48/ z uprawy lub importu

mleczaj jodłowy
/29/ mleczaj późnojesienny

pieprznik jadalny
/44/ kurka

żagiew wielogłowa
/70/ z importu

żagwica listkowata
/71/ z uprawy lub importu

uszak gęstowłosy
/68/ grzyby mun, z uprawy lub importu

lakownica żółtawa
/18/ z uprawy lub importu

soplówka bukowa
/55/ z uprawy lub importu

soplówka jeżowata
/56/* z uprawy lub importu

naparstniczka czeska
/33/ pochodząca spoza Polski

smardz jadalny
/57/* spoza terenów leśnych lub z importu

smardz stożkowaty
/58/* spoza terenów leśnych lub z importu
Uwagi przy pozycjach rozporządzenia (ujęte w "") i/lub mój komentarz:
/4/ boczniak mikołajkowy (Pleurotus eryngii) - "pochodzący wyłącznie z uprawy lub spoza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej", "pozyskanie z dzikich populacji spoza terytorium RP wymaga uzyskanie specjalnego zezwolenia"
/11/ wg badań z początku XXIw. gąska zielonka (Tricholoma equestre) zjadana w dużej ilości, przez kilka dni pod rząd, może powodować lżejsze lub ciężkie zatrucia, w skrajnych przypadkach śmiertelne
/15/ koźlarz babka (Leccinum scabrum) "wszystkie odmiany" — w praktyce nie są odróżniane inne drobne gatunki szarych i brązowych koźlarzy o ±niezmiennym miąższu, jak np. koźlarz różnobarwny (Leccinum variicolor)
/16/ Leccinum rufum (Schaeff.) Kreisel "koźlarz czerwony (wszystkie odmiany) " — w praktyce mieści się tu kilka gatunków koźlarzy o czerwonym do czerwonobrązowego kapelusza i ciemniejącym miąższu, jak np. koźlarz pomarańczowożółty (Leccinum versipelle)
porównanie listy z 2011r. i 2022r.
W porównaniu z wcześniejszą listą na nowej (Dziennik (2022) — ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA z dnia 3 listopada 2022 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy. [216]) przybyło sporo (bo 19) gatunków uprawianych lub importowanych, niektóre z nich występują u nas w stanie dzikim, ale (prawie nigdy) nie są zbierane: boczniak cytrynowy (Pleurotus citrinopileatus), boczniak florydzki (Pleurotus floridanus), boczniak łyżkowaty (Pleurotus pulmonarius) (także występujący "dziko"), boczniak mikołajkowy (Pleurotus eryngii) (w stanie dzikim chroniony, użytkowany z uprawy lub importu), boczniak różowy (Pleurotus djamor), bokownik wiązowy (Hypsizygus ulmarius) (także występujący "dziko"), gęśnica indyjska (Calocybe indica), lakownica żółtawa (Ganoderma lucidum) (w stanie dzikim chroniony, użytkowany z uprawy lub importu), maczużnik bojowy (Cordyceps militaris) (składnik preparatów "paramedycznych"), pieczarka brazylijska (Agaricus subrufescens), pierścieniak uprawny (Stropharia rugosoannulata) (uprawiany ale i nierzadki w naturze), poblaszek Buna shimeji (Hypsizygus tessulatus) i poblaszek Buna shimeji (Hypsizygus marmoreus), polownica południowa (Cyclocybe cylindracea), soplówki (chronione ale można przetwarzać pochodzące z uprawy lub importu): soplówka bukowa (Hericium coralloides), soplówka jeżowata (Hericium erinaceus), trufla biaława (Tuber borchii), trufla chińska (Tuber indicum), żagiew wielogłowa (Polyporus umbellatus) (tylko importowany, w kraju chroniony), żagwica listkowata (Grifola frondosa) (z uprawy lub importu),
porównanie 2011r. a 2008r.
Aktualne rozporządzenie z 2011 r. w stosunku do wcześniejszego z 2008 r. nieco rozszerza listę gatunków dopuszczonych do obrotu o smardzowate: naparstniczka stożkowata (Verpa conica), smardz jadalny (Morchella esculenta) i smardz stożkowaty (Morchella conica).
· zmieniono kolejności gatunków na wykazie na układ alfabetyczny; szkoda, bo w mojej ocenie wcześniejszy (wg pokrewieństwa) był czytelniejszy dla osób zajmujących się grzybami
· dla Armillaria mellea sensu lato usunięto przypis „tylko młode owocniki”
porównanie 2008r. a 2003r.
Rozporządzenie z 13.11.2008 (Dz. U. z 9 grudnia 2008 r. Nr 218, poz. 1399) "w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych oraz środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy". W stosunku do rozporządzenia z 2003 r. pozostawiało praktycznie niezmienioną listę gatunków — usunięty został objęty w międzyczasie ochroną dwupierścieniak cesarski (Catathelasma imperiale) (w ostatnich dziesięcioleciach bardzo rzadko spotykany) i dopuszczono pochodzące z uprawy owocniki łuszczaka zmiennego (Kuehneromyces mutabilis).
ogólne zasady
Aby grzyby mogły być wprowadzone do obrotu lub produkcji spożywczej muszą spełniać warunki określone w ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia. W szczególności muszą należeć do jednego z gatunków wymienionych w rozporządzeniu i być zaopatrzone w stosowny atest wydany przez przeszkolonych i certyfikowanych rzeczoznawców zwanych klasyfikatorem grzybów lub grzyboznawcą. Klasyfikator grzybów może wydawać atesty na grzyby świeże. Aby zostać klasyfikatorem trzeba być pełnoletnim, ukończyć przynajmniej gimnazjum, przejść stosowny kurs i zdać egzamin w wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej.
Do obrotu dopuszczono nieco ponad 40 gatunków grzybów. Większość z nich to powszechnie zbierane grzyby jadalne. Oczywiście można zbierać także inne gatunki grzybów jadalnych, nie wymienione w rozporządzeniu, np. gołąbki ale jedynie na własny użytek. Gatunki nie wymienione w rozporządzeniu nie mogą być wprowadzone do obrotu towarowego lub przetwórstwa.