Tx: 273
grzyby.pl

Suillus variegatus (Sw.) Kuntze

maślak pstry, "bagniak" · "hubanek" · "jakubek" · "miodówka" · "suchy wojtek"
autorzy i statusy taksonu są widoczne na szerszym ekranie 🛈
Suillus variegatus (maślak pstry)
Suillus variegatus (maślak pstry)
Suillus variegatus (maślak pstry)
Suillus variegatus (maślak pstry)
Suillus variegatus (maślak pstry)
Suillus variegatus (maślak pstry)
młody owocnik w młodniku sosnowym za pasem wydm nadmorskich
Suillus variegatus (maślak pstry)
spód kapelusza; młody owocnik w młodniku sosnowym za pasem wydm nadmorskich
Suillus variegatus (maślak pstry)
miąższ; młody owocnik w młodniku sosnowym za pasem wydm nadmorskich
cechy diagnostyczne w kluczu:Suillus (maślak)kl 81

owocnik

Suillus variegatus (maślak pstry)
Kapelusz żółtobrązowy, słomkowożółty, płowiejący; powierzchnia filcowata, młoda ze ścieralnymi kosmki które z wiekiem zanikają, stara o strukturze ziarenkowatej; 5-12(17)cm, wypukły, z wiekiem spłaszczony; skórka sucha lub jedynie nieco oślizgła, nie odrywa się łatwo.

space

Rurki początkowo piaskowożółte, z wiekiem płowooliwkowe; przełamane słabo błękitnieją; krótkie, 8-15 mm długości.

space

Miąższ żółtawy do jasnopomarańczowego; słabo niebieszczejący zwłaszcza nad rurkami; smak łagodny; zapach słaby.

space

zarodniki

Wysyp świeży oliwkowy, suchy brązowawy. Zarodniki gładkie, wrzecionowate, 7.5-12 x 3-5 µm.
Spore print when fresh then olive, dry brownish. Spores fusiform, smooth, 7.5-12 x 3-5 µm, [8]: 8-11 × 3.3-4 µm.

występowanie

Jest w czekliście. [105]
Suillus variegatus (maślak pstry)
Pospolity. Owocniki wyrastają od lata do jesieni, w grupach pod sosną pospolitą i kosodrzewiną, na ubogich, piaszczystych glebach. W miejscach podmokłych i na wrzosowiskach z sosną.
Common. Gregarious under pine, on poor, sandy soils.

jadalne czy trujące? 🟢 🛒

dopuszczony do obrotu 🛒
Jadalny. Andreas Gminder [133] podaje ciekawą informacje - po wysuszeniu w plastrach, następnie namoczeniu i duszeniu w śmietanie przez przynajmniej pół godziny ma dawać potrawę o aromacie zbliżonym do tego jaki mają smardze.
Edible.
Maślak pstry zdecydowanie wyróżnia się wśród maślaków swoich charakterystycznym wyglądem: kosmkowato-filcowatą powierzchnią kapelusza i płowooliwkowymi porami. Do pewnego stopnia zbliżone cechy ma maślaczek pieprzowy (Chalciporus piperatus) - ten ma jednak znacznie mniejsze owocniki, w bardziej miedzianoczerwonej tonacji, miąższ w podstawie trzonu jest cytrynowożółty. Miąższ jest palący w smaku, staje się jednak łagodny podczas gotowania i też może być jedzony.

space

wybrane okazy · selected collections

#12
04 10 23 - 6
/lasy milickie/
literatura · references
specyfikacja literatury jest widoczna na szerszym ekranie 🛈
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji