owocnik
Kapelusz jednolicie zabarwiony pomarańczowobrązowy, rudopomarańczowy, rudożółty, bez strefowań; 50-100(150) mm, masywny, początkowo wypukły, potem rozpostarty lub z płytkim zagłębieniem, bez garbka; powierzchnia sucha, matowa, aksamitna, często drobno spękana; brzeg długo podwinięty, gładki.
Blaszki białawe, z wiekiem bladożółte, uszkodzone rdzawo przebarwiają się; gęste, przyrośnięte do zbiegających.
Trzon barwy kapelusza ale wyraźnie jaśniejszy; 60-120 x 10-35 mm, równogruby; powierzchnia sucha, gładka; pełny.
Mleczko bardzo obficie wydzielące się przy najlżejszym skaleczeniu, białe, na powietrzu powoli brązowiejące, gęste; łagodne, z żywiczno-gorzkawym posmakiem.
Miąższ białawy, nabiegły rudawo, zwarty; smak łagodny; zapach silny, przypomina śledzie, zwłaszcza u starszych owocników lub gdy podsychają.
Blaszki białawe, z wiekiem bladożółte, uszkodzone rdzawo przebarwiają się; gęste, przyrośnięte do zbiegających.
Trzon barwy kapelusza ale wyraźnie jaśniejszy; 60-120 x 10-35 mm, równogruby; powierzchnia sucha, gładka; pełny.
Mleczko bardzo obficie wydzielące się przy najlżejszym skaleczeniu, białe, na powietrzu powoli brązowiejące, gęste; łagodne, z żywiczno-gorzkawym posmakiem.
Miąższ białawy, nabiegły rudawo, zwarty; smak łagodny; zapach silny, przypomina śledzie, zwłaszcza u starszych owocników lub gdy podsychają.
zarodniki
Wysyp zarodników jasnokremowy. Zarodniki prawie kuliste, powierzchnia z nielicznymi brodawkami i z siateczką grubych łączników, 8-10 x 8-9.5 µm.
Spore print pale-creamy. Spores subglobose, surface sparsely verrucose and reticule of thick ridges, 8-10 x 8-9.5 µm.
występowanie
jest w czekliście [105]
Częsty. Owocniki wyrastają pojedynczo lub w grupach po kilka, lata do jesieni w lasach liściastych (pod leszczyną, bukiem, dębami) i rzadziej w iglastych. Preferuje gleby gliniaste, zasadowe do słabo kwaśnych.
Common. Summer-fall, solitary or in small groups, in hardwood forests, also under conifers. Prefere basic to slightly acidic soils.
jadalne czy trujące? 🟢 🛒
dopuszczony do obrotu 🛒
Jadalny. Przy zbiorze i obróbce należy unikać uszkodzeń ponieważ łatwo traci sok mleczny – a ten element decyduje o smakowitości potrawy. Najlepiej smażyć na średnim ogniu, nie za bardzo przesuszając.
Dobry jest także jedzony na surowo posypany solą.[133]
Edible.
wybrane okazy · selected collections ⇈

#6
/okolice Kościerzyny/
nomenklatura, etymologia ℹ️ ⇈
poznanie znaczenia i pochodzenia nazwy ułatwia jej zapamiętanie
Lactarius volemus [🔉 lak·tār·i·us *] • Lactarius ichoratus [🔉 lak·tār·i·us *] • (pl) mleczaj smaczny
lactārius, -a
(lat., subst., n)
— u Rzymian roślina wydzielająca sok mleczny; od lat. lac, -is (mleko);
współcześnie nazwa rodzaju grzybów (mleczaj) których owocniki przy zranieniu wydzielą sok mleczny (zwykle białej barwy)
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji