grzyby.pl

Lactarius volemus (Fr.) Fr.

mleczaj smaczny
Lactarius ichoratus (Batsch) Fr. [gł. w czekl.]
autorzy i statusy taksonu są widoczne na szerszym ekranie 🛈
• W czekliście Wojewoda W., 2003 [105] jest podany jako osobny gatunek Lactarius ichoratus (Batsch) Fr. ("mleczaj matowy") z synonimem Lactarius fulvissimus Romagn.; wg GBIF ten pierwszy to synonim mleczaja smacznego (Lactarius volemus (Fr.) Fr.), drugi jest odrębnym gatunkiem ≡ Lactarius subsericatus Kühner & Romagn. ex Bon; w Mycobank wszystkie te miana nie są ze sobą synonimizowane. (2022-12-19)
Lactarius volemus (mleczaj smaczny)
mała grupa w buczynie

owocnik

Lactarius volemus (mleczaj smaczny)
mała grupa w buczynie
Kapelusz jednolicie zabarwiony pomarańczowobrązowy, rudopomarańczowy, rudożółty, bez strefowań; 50-100(150) mm, masywny, początkowo wypukły, potem rozpostarty lub z płytkim zagłębieniem, bez garbka; powierzchnia sucha, matowa, aksamitna, często drobno spękana; brzeg długo podwinięty, gładki.
Blaszki białawe, z wiekiem bladożółte, uszkodzone rdzawo przebarwiają się; gęste, przyrośnięte do zbiegających.
Trzon barwy kapelusza ale wyraźnie jaśniejszy; 60-120 x 10-35 mm, równogruby; powierzchnia sucha, gładka; pełny.
Mleczko bardzo obficie wydzielące się przy najlżejszym skaleczeniu, białe, na powietrzu powoli brązowiejące, gęste; łagodne, z żywiczno-gorzkawym posmakiem.
Miąższ białawy, nabiegły rudawo, zwarty; smak łagodny; zapach silny, przypomina śledzie, zwłaszcza u starszych owocników lub gdy podsychają.

space

zarodniki

Wysyp zarodników jasnokremowy. Zarodniki prawie kuliste, powierzchnia z nielicznymi brodawkami i z siateczką grubych łączników, 8-10 x 8-9.5 µm.
Spore print pale-creamy. Spores subglobose, surface sparsely verrucose and reticule of thick ridges, 8-10 x 8-9.5 µm.

występowanie

Jest w czekliście. [105]
Częsty. Owocniki wyrastają pojedynczo lub w grupach po kilka, lata do jesieni w lasach liściastych (pod leszczyną, bukiem, dębami) i rzadziej w iglastych. Preferuje gleby gliniaste, zasadowe do słabo kwaśnych.
Common. Summer-fall, solitary or in small groups, in hardwood forests, also under conifers. Prefere basic to slightly acidic soils.

jadalne czy trujące? 🟢 🛒

Jadalny. Przy zbiorze i obróbce należy unikać uszkodzeń ponieważ łatwo traci sok mleczny – a ten element decyduje o smakowitości potrawy. Najlepiej smażyć na średnim ogniu, nie za bardzo przesuszając. Dobry jest także jedzony na surowo posypany solą.[133]
Edible.

wybrane okazy · selected collections

#6
05 08 02 - 3
/okolice Kościerzyny/
literatura · references
specyfikacja literatury jest widoczna na szerszym ekranie 🛈
  • Skirgiełło A., 1998 — Flora Polska. Grzyby. Tom XXV. Mleczaj (Lactarius). [33]
  • Gumińska B., Wojewoda W., 1983 — Grzyby i ich oznaczanie. [5]
  • Michael, Hennig, Kreisel., 1983 — Handbuch fur Pilzfreunde 5. Milchlinge und Taublinge (2 Auf. 1983) [18V]
  • Gerhardt, E., 1995 — Przewodnik grzyby. [1]
  • Wojewoda W., 2003 — Checklist of polish larger basidiomycetes. [105]
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji