Tx: 229
grzyby.pl

Imleria badia (Fr.) Vizzini

podgrzyb brunatny, podgrzybek brunatny, "czarny łebek" · "czarny łepek" · "podsosnówka"
Boletus badius (Fr.) Fr. [🔉 bō·l·tus *] · Xerocomus badius (Fr.: Fr.) Kuehner ex Gilbert [gł. w czekl.]
autorzy i statusy taksonu są widoczne na szerszym ekranie 🛈
Imleria badia (podgrzyb brunatny)
pokrój
Imleria badia (podgrzyb brunatny)
Imleria badia (podgrzyb brunatny)
hymenofor i trzon
Unidentified-Russula
w czasie suchej pogody, obok zmurszałego pniaka sosny; wygląda jak namalowany, ale rzeczywiście tak niesamowicie wyglądał i jest to fotografia
Imleria badia (podgrzyb brunatny)
przekrój
Imleria badia (podgrzyb brunatny)
pojedynczy owocnik pod sosnami

owocnik

Imleria badia (podgrzyb brunatny)
hymenofor
Imleria badia (podgrzyb brunatny)
przekrój podłużny
Kapelusz ciemnobrązowy, kasztanowobrązowy, z wiekiem jaśniejszy płowobrązowy; (30)50 - 100(150) mm średnicy, wypukły, z wiekiem rozpostarty; powierzchnia wilgotna śluzowata, gdy sucha to matowa, zamszowa.

space

Trzon z zasadniczym kolorem jasnożółtobrązowym, na jego tle ciemniejsze, ochrowo-brązowawe, podłużne włókienka; bez siateczki; 30-90(120) x 10-30(50) mm, równogruby lub zwężony ku podstawie, często wygięty; pełny.

space

space

zarodniki

Wysyp zarodników oliwkowobrązowy. Zarodniki wrzecionowate do elipsoidalnych, gładkie, 11-18 x 4.5-6 µm.
Spore print olive-brown. Spores fusiform to ellipsoid, smooth, 11-18 x 4.5-6 µm.

występowanie

Jest w czekliście. [105]
Pospolity. Owocniki wyrastają od lata, ale głównie jesienąi, pojedynczo lub w grupach po kilka, częściej w lasach iglastych ale także i w liściastych. Chętnie wyrastają w mchu, na glebach piaszczystych, kwaśnych.
Common. Summer-fall, solitary or few together often in coniferous but also in hardwood forests. Usually in moss, acid, sandy soils.

jadalne czy trujące? 🟢! 🛒

dopuszczony do obrotu 🛒
Jadalny i ceniony. Posiada specyficzny, raczej przyjemny smak i aromat.
Edible and choice. Has specific, rather pleasant taste and aroma.
Tylopilus felleus (goryczak żółciowy)
Tylopilus felleus (goryczak żółciowy) · pokrój
Podgrzybek brunatny jest dość charakterystyczny i przy pewnej wprawie trudno go pomylić.
Może być brany za borowik szlachetny (Boletus edulis), z zwłaszcza jego ciemną odmianę sosnową borowik sosnowy (Boletus pinophilus) od których różni się brakiem siateczki i błękitniejącym miąższem.

space

Do pewnego stopnia jest podobny "podgrzybkowaty borowik" - sinoborowik klinowotrzonowy (Cyanoboletus pulverulentus) - u niego wszystkie części owocnika i miąższ, przy uciśnięciu lub na przekroju błyskawicznie niebieszczeją do bardzo ciemnej, sinej barwy.

space

uwagi

Z uwagi na barwnik skórki (norbadion), który wiąże chemicznie cez, ma go wyższą zawartość niż inne gatunki. Także promieniotwórczego izotopu. Tym nie mniej biorąc pod uwagę ilość zjadanych grzybów w ciągu roku, większą dawkę substancji promieniotwórczych spożywa się z takimi np. ziemniakami.

wybrane okazy · selected collections

#3
02 10 24 - 5
leg. Marek Snowarski
/okolice Obornik Śląskich/
#6
02 10 12 - 2
leg. Marek Snowarski
/okolice Milicza/
#7
02 09 28 - 2
leg. Marek Snowarski
/Dolina Bystrzycy, okolice Wrocławia/
#1
01 08 07 - 6
leg. Marek Snowarski
/Kaszuby/
#1
01 08 06 - 5
leg. Marek Snowarski
/Kaszuby/
#2
00 11 17 - 16
leg. Marek Snowarski
/Dolny Śląsk, lasy milickie/
#1
99 06 26 - 1
leg. Marek Snowarski
/Wolin/
#1
97 10 11 - 9
leg. Marek Snowarski
/Dolny Śląsk, okolice Twardogóry/
#5
07 09 29 - 7
/Tomaszów Mazowiecki i okolice/

nomenklatura, etymologia ℹ️

poznanie znaczenia i pochodzenia nazwy ułatwia jej zapamiętanie
Imleria badia (Fr.) VizziniBoletus badius (Fr.) Fr. [🔉 bō·l·tus *] · Xerocomus badius (Fr.: Fr.) Kuehner ex Gilbert(pl) podgrzyb brunatny · podgrzybek brunatny · "czarny łebek" · "czarny łepek" · "podsosnówka"
bōltus, -i (lat., subst., m) — nazwa najsmaczniejszego grzyba u Rzymian; nie jest jasne o jaki gatunek chodziło, prawdopodobnie był to muchomor cesarski (Amanita caesarea)
literatura · references
specyfikacja literatury jest widoczna na szerszym ekranie 🛈
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji