opis
Owocnik w zarysie kulistawy, 60-150 (200) mm średnicy; zbudowany z podzielonych listkowato, rozgałęzionych widlasto płatów, przypomina w tym plechę morszczyna; rozgałęzienia pofalowane do kędzierzawych; zakończenia płatów zaostrzone lub łopatkowate, o brzegu równym lub ząbkowanym. Płaty przeświecające, bezbarwne do żółtawych. Świeże galaretowate, wyschnięte twarde, jasnożółte.
Hymenium zajmuje całą powierzchnię płatów.Owocnik w zarysie kulistawy, 60-150 (200) mm średnicy; zbudowany z podzielonych listkowato, rozgałęzionych widlasto płatów, przypomina w tym plechę morszczyna; rozgałęzienia pofalowane do kędzierzawych; zakończenia płatów zaostrzone lub łopatkowate, o brzegu równym lub ząbkowanym. Płaty przeświecające, bezbarwne do żółtawych. Świeże galaretowate, wyschnięte twarde, jasnożółte.
zarodniki
Zarodniki podstawkowe jajowate, spłaszczone bocznie, z dziobkiem, gładkie, hialinowe, cienkościenne, 5-11 (14) × 4-7 (8.5) µm.Zarodniki podstawkowe jajowate, spłaszczone bocznie, z dziobkiem, gładkie, hialinowe, cienkościenne, 5-11 (14) × 4-7 (8.5) µm.
Grzyb nadrzewny występujący w całej strefie tropikalnej. Owocniki wyrastają na drewnie różnych drzew liściastych. W Europie możliwy do znalezienia w szklarniach.Grzyb nadrzewny występujący w całej strefie tropikalnej. Owocniki wyrastają na drewnie różnych drzew liściastych. W Europie możliwy do znalezienia w szklarniach.
jadalne czy trujące? 🟢 🛒
Jadalny. Uprawiany w krajach Dalekiego Wschodu i stosowany w potrawach kuchni tej części świata. Dopuszczony do obrotu handlowego i przetwórstwa na terenie Polski. Jadalny. Uprawiany w krajach Dalekiego Wschodu i stosowany w potrawach kuchni tej części świata. Dopuszczony do obrotu handlowego i przetwórstwa na terenie Polski.