grzyby.pl

Lactarius deterrimus Gröger

mleczaj świerkowy
Lactarius deliciosus var. deterrimus (Gröger) Hesler et A.H. Sm.
autorzy i statusy taksonu są widoczne na szerszym ekranie 🛈
Lactarius deterrimus (mleczaj świerkowy)
Lactarius deterrimus (mleczaj świerkowy)
kapelusz; widoczne prześwitujące zzielenienie miąższu
Lactarius deterrimus (mleczaj świerkowy)
blaszki i trzon

owocnik

Lactarius deterrimus (mleczaj świerkowy)
Kapelusz pomarańczowoochrowy, pomarańczowołososiowy, niestrefowany lub niewyraźnie strefowany, starsze owocniki z zielonymi plamami; 40-80(100) mm średnicy; wypukły, potem wgłębiony i lejkowaty; powierzchnia lepka, gładka, brzeg długo podwinięty.

space

Trzon barwy kapelusza, czasem z niewyraźnymi ciemniejszymi pomarańczowymi plamami i zagłębieniami, uszkodzony przebarwia się winnoczerwono i powoli ciemno zielono; 30-60 x 10-25 mm, krótki, cylindryczny, mocny, pusty.

space

space

zarodniki

Wysyp zarodników bladoochrowy. Zarodniki szeroko elipsoidalne, z amyloidalną siateczką, 7.5-10 x 6-7.5 µm.
Spore print cream-buff. Spores broadly ellipsoid, with amyloid reticulations, 7.5-10 x 6-7.5 µm.

występowanie

Jest w czekliście.[105]
Częsty, pod świerkami, zarówno na glebach kwaśnych i zasadowych, od sierpnia do października. Często masowo w młodych uprawach świerku.
Common. Summer-fall, gregarious, always under spruce.

jadalne czy trujące? 🟢 🛒

Jadalny. Kto równocześnie ma możliwość spróbowania mleczaja świerkowego (Lactarius deterrimus) (rośnie wyłącznie pod świerkami) i mleczaja rydza (Lactarius deliciosus) (rośnie wyłącznie pod sosnami) bez trudu zauważy, że ten pierwszy jest gorszy w smaku, zostawia też nieprzyjemny, gorzkawy posmak. Z tego powodu, w mojej opinii, dla przyjemności gastronomicznej tego grzyba nie warto zbierać.
Edible, but nothing special because of bitter aftertaste and lack of characteristic for mleczaj rydz (Lactarius deliciosus) (grows under pine) pleasant aroma.

wybrane okazy · selected collections

#5
01 09 29 - 2
leg. Marek Snowarski
/Dolny Śląsk, okolice Twardogóry/
#4
98 07 19 - 10
leg. Marek Snowarski
/Dolny Śląsk, okolice Twardogóry/
#2
99 09 20 - 3
leg. Marek Snowarski
/Góry Bialskie/
literatura · references
specyfikacja literatury jest widoczna na szerszym ekranie 🛈
  • Gerhardt, E., 1995 — Przewodnik grzyby. p.94 [1]
  • Fluck, M., 1995 — Jaki to grzyb? p.185 [2]
  • Garnweidner, E., 1994 — Encyklopedia kieszonkowa - Grzyby. p.282 [3]
  • Grünert, H. i R., 1995 — Grzyby. Leksykon przyrodniczy. p.172 [7]
  • Wojewoda W., 2003 — Checklist of polish larger basidiomycetes. [105]
  • dane w bazie „publikacji po 2000 r.” #[3135]
    Lactarius deterrimus Groger · synonimy: L. deliciosus var. deterrimus (Groger) Hesler & A. H. Sm., L. deliciosus var. picei Wasser, L. deliciosus var. piceus Smotl., L. semisanguifluus Heim & Leclair ss. Neuhoff
    publikacje: Flisińska 2004 (as: Lactarius semisanguifluus), Bujakiewicz 2004 (as: Lactarius semisanguifluus), Szczepkowski i in. 2008, Lisiewska 2004, Łuszczyński 2002 (as: L. deterrimus i L. semisanguifluus), Łuszczyński 2007, Flisińska 2000b (as: Lactarius semisanguifluus), Łuszczyński 2008, Gierczyk i in. 2009, Ronikier 2009, Wojewoda 2008, Wilga 2005c, Fiedorowicz 2009, Kujawa 2009a, Bujakiewicz i Kujawa 2010, Halama i Romański 2010, Ławrynowicz i Szkodzik 2002, Narkiewicz 2011, Ronikier 2012, Gierczyk i in. 2013, Narkiewicz i in. 2013, Kujawa i in. 2013, Gierczyk i in. 2014 , Karasiński i in. 2015 (as: L. semisanguifluus), Gierczyk i in. 2015, Kudławiec 2015 , Kozłowska i in. 2015 , Kujawa i in. 2015a, Gierczyk i in. 2015a, Kujawa i in. 2016, Grzesiak i in. 2017, Wojewoda i in. 2016, Gierczyk i in. 2018, Gierczyk i in. 2018a, Gierczyk i in. 2018b, Hoffeins i in. 2017, Gierczyk i in. 2019a, Kozłowska i in. 2019, Ślusarczyk 2019, Gierczyk i in. 2019b, Kudławiec 2016, Kujawa i in. 2019, Gierczyk i Ślusarczyk 2020, Kujawa i in. 2020a, Friedrich 2020, Ślusarczyk 2021, Narkiewicz i in. 2019, Gierczyk i in. 2020, Wilga i Wantoch-Rekowski 2019

ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji