| |||
|
Owocniki kształtu miseczkowatego, z wiekiem bardziej nieregularne, pofałdowane, przypominają małżowinę uszną, stąd nazwa; 20 – 60 (150) mm szerokości, przeważnie kilka egzemplarzy w różnym stadium wzrostu zrośniętych ze sobą, silnie przyrośnięte centralnie lub bocznie do podłoża; czerwonobrązowe do oliwkowobrązowych; wysuszony ciemniejsze; starsze owocniki mogą być zielonawe od rozwijających się między włoskami glonów. Zewnętrzna powierzchnia delikatnie aksamitna, zamszowata co wyraźnie jest widoczna po wysuszeniu, płonna; wnętrze miseczki pokryte warstwą zarodnikonośną, może być białawo opylona przez zarodniki, pofałdowana, ze marszczkami; miąższ cienki, 1 – 3 mm.
Fruitbodies cup-shaped, in age irregular, undulating, ear-like; 20 – 60 (150) mm broad; usually few specimens of different size clustered together; strongly centrally or lateraly attached to substrate; red-brown to olive-brown; dark brown when dry; older cups may be greenish because of algae growing between hairs. External surface sterily, finely tometose (especially when dry); inner surface of the cup fertile, could be white powdered with spores, undulating, wrinkled.
Głównie na starych, obumarłych pniach i gałęziach bzu czarnego (Sambucus nigra), także na żywych drzewach. Rzadziej na innych gatunkach liściastych jak klon (zwłaszcza jesionolistny), grochodrzew i morwa. Bardzo rzadko na innych. Owocniki występują w przeciągu całego roku, w okresach bezmroźnych i wilgotnych Występuje na nizinach i niższych położeniach górskich do 700 m n.p.m., wyjątkowo wyżej.
Common. On dead branches of Sambucus nigra, rarely on other hardwoods: maple, Robinia pseudoacacia, all year during wet periods.
wartość
Jadalny. Na Dalekim Wschodzie jest uprawiany bardzo podobny subtropikalny gatunek uszak gęstowłosy (Auricularia nigricans), różni się nieco dłuższymi włoskami. Grzyb wysoko ceniony w kuchni chińskiej i japońskiej, składnik wielu potraw potraw. Owocniki suszy się, a przed przyrządzaniem namacza w wyniku czego szybko odzyskują pierwotny kształt i wygląd. Uszy bzowe nie mają smaku ale za to wielce atrakcyjna jest ich chrząstkowata konsystencja, poza tym dobrze wyglądają z ryżem, czy ze smażonymi warzywami.
Edible and choice because of consistency. This species (and related uszak gęstowłosy (Auricularia nigricans)) is traditional Chinese edible and medical fungus widely used in Chinese cousine.

Na tych samych pniach rośnie czasami rzadszy, także o galaretowatym miąższu, uszak skórnikowaty (Auricularia mesenterica) różni się silnie filcowato owłosioną i strefowaną zewnętrzną powierzchnią owocnika. Ich kształt jest bardziej rozpostarty, miąższ zdecydowanie grubszy.