Tx: 2431
grzyby.pl

Tuber aestivum (Wulfen) Pers.

trufla letnia, trufla wgłębiona, Summer truffle /en/
Tuber aestivum Vittad. [gł. w czekl.] · Tuber aestivum (Wulfen) Spreng.
autorzy i statusy taksonu są widoczne na szerszym ekranie 🛈
Tuber aestivum (trufla letnia)
pokrój

owocnik

Tuber aestivum (trufla letnia)
Owocnik podziemny, w formie kulistawej bulwy, która może osiągać wielkość ziemniaka i wagę do 0.5 kg, średnicę 20-100 mm; powierzchnia owocnika ciemnobrązowa do czarnej, z grubymi brodawkami, 2-5 mm, brodawki dość regularne, piramidalne, wielokątne.
Gleba początkowo biała, w miarę dojrzewania szarawa lub żółtawa i dojrzała brązowa do czerwonobrązowej z białymi żyłkami, dość jasna. Zapach intensywny, aromatyczny, przyjemny.

space

space

cechy mikroskopowe

Worki 60-100 × 50-80 µm, kuliste lub gruszkowate z krótkim trzonkiem; w worku 2-6, rzadko jeden zarodnik.

space

space

występowanie

Na glebach zasadowych, wapiennych, zarówno suchych jak i wilgotnych, w warstwie humusu, płytko pod powierzchnią (10-20 mm), pod dębami, bukami, grabami, jesionami, leszczyną, jałowcem i sosną czarną (Pinus nigra). Owocniki często wyrastają w gniazdach po kilka. Występuje w całej Europie ale najczęściej podawany z terenów wokół Alp. W okresie opracowania monografii grzybów podziemnych Ławrynowicz (1982) brak było pewnych stanowisk w Polsce. Jest możliwa półnaturalna uprawa tego gatunku.

space

Czerwona Lista[125] — EX–wymarły lub zaginiony

jadalne czy trujące? 🟢 🛒

dopuszczony do obrotu 🛒
Jadalna, wysoko ceniona z racji aromatu. Zbierana i uprawiana głównie na terenach wokół Alp. Trufle rozwijają się przez szereg miesięcy i dojrzałość osiągają późną jesienią i w zimie.

space

uwagi

Thaxterogaster purpurascens (zasłonak purpurowiejący)
Tuber mesentericum (trufla wgłębiona ) · GREJ: ID73495 (© autora fot.)
Wyróżniana jest też trufla wgłębiona  (Tuber mesentericum) różni się drobniejszymi brodawkami i wgłębieniem w owocniku (gatunek ten bywa synonimizowany z truflą letnią (Tuber aestivum)). W wyżej wymienionej monografii podane jest jedno stanowisko w Polsce. Tamże wiele informacji o technice poszukiwania grzybów podziemnych.

space

Trufla zimowa (Tuber brumale), nie znalezona dotąd w Polsce (ale prawdopodobna) różni się owocowaniem w okresie zimowym (listopad-marzec), barwą i zarodnikami.
literatura · references
specyfikacja literatury jest widoczna na szerszym ekranie 🛈

w rejestrze grzybów chronionych i zagrożonych GRej

zapisy w GRej wg stanu na 28.02.2024 21:30 1 znaleziska Tuber aestivum (trufla letnia) na terenie Polski

ID na żółtym tle to oznaczenie zweryfikowane przez kustosza GRej, pozostałe oczekują na weryfikację.

Fotografie oznaczone [z wątku] są automatycznie pobrane z wątku bio-forum.pl wskazanego we wpisie; aby upewnić się które odnoszą się do wpisu, należy zajrzeć do wątku.

bez ATPOL 73494 DF67 354542

ID 73 494 oznaczenie: Tuber aestivum; lokalizacja: Góry Świętokrzyskie; data zbioru: 24 lip 2007; sielisko, podłoże, sposób wzrostu: las liściasty, w ziemi, jeden dojrzały owocnik; leg. Marcin Fałdziński, det. Tomasz Krzyszczyk; eksykat: u Tomasza Krzyszczyka i Kustosza Bazy; uwagi: Trzecie stanowisko tego grzyba w Polsce.; Kilkanaście dni później znalazłem 14 owocników w czterech grupach i w różnych stadiach rozwojowych; Więcej w wątku: [bf:109029] fot.112178 [notatka: tak] [fotografie: tak]; publikacja: Kujawa A., Gierczyk B. 2010. Rejestr gatunków grzybów chronionych i zagrożonych w Polsce. Część. III. Wykaz gatunków przyjętych do rejestru w roku 2007. Przegląd Przyrodniczy 21(1): 8-53; związane wątki bio-forum.pl: 109029 ;

ID 354 542 oznaczenie: Tuber aestivum; lokalizacja: Garb Tenczyński, pow. krakowski, woj. małopolskie, DF67; data zbioru: 1 sie 2020; sielisko, podłoże, sposób wzrostu: Wzgórze wapienne, pod leszczyną, pod ziemią, kilka owocników; leg. Sławomir Magier, det. Błażej Gierczyk; eksykat: BGF0008484, BGF0008494; uwagi: link krzyżowy:; [bf:1156925]; fot.1306532 fot.1306533 fot.1306534 [notatka: nie] [fotografie: tak]; związane wątki bio-forum.pl: 1156925 ;

ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji