opis
Kapelusz brązowy, czerwonobrązowy, szarobrązowy; 50-100 mm średnicy, początkowo kulisty, z wiekiem wypukły do rozpostartego; powierzchnia z białymi łuseczkami, kosmkami, większymi na brzegu kapelusza; brzeg długo podwinięty.
Blaszki białawe; gęste; szerokie; przyrośnięt lub zatokowo wycięte.
Trzon białawy, z wiekiem brązowiejący; wygięty, czasem ekscentryczny; powierzchnia z białymi, dużymi kosmkami; pełny.
Miąższ białawy, elastyczny, w trzonie twardy, w kapeluszu z wiekiem twardniejący. Zapach aromatyczny, przypomina czosnek. Smak przyjemny, łagodny, korzenny.Kapelusz brązowy, czerwonobrązowy, szarobrązowy; 50-100 mm średnicy, początkowo kulisty, z wiekiem wypukły do rozpostartego; powierzchnia z białymi łuseczkami, kosmkami, większymi na brzegu kapelusza; brzeg długo podwinięty.
Trzon białawy, z wiekiem brązowiejący; wygięty, czasem ekscentryczny; powierzchnia z białymi, dużymi kosmkami; pełny.
zarodniki
Wysyp zarodników biały.Wysyp zarodników biały.
występowanie
Jest w czekliście.[105]
W naturze występuje w Japonii i Chinach, w strefie subtropikalnej. Owocniki wyrastają w grupach, na martwym drewnie liściastym, głównie na dębach.W naturze występuje w Japonii i Chinach, w strefie subtropikalnej. Owocniki wyrastają w grupach, na martwym drewnie liściastym, głównie na dębach.
jadalne czy trujące? 🟢 🛒
Grzyb jadalny, dopuszczony do obrotu i przetwórstwa w Polsce. Najczęściej (obok łuskwiaka nameko (Pholiota nameko)) uprawiany grzyb Dalekiego Wschodu.Grzyb jadalny, dopuszczony do obrotu i przetwórstwa w Polsce. Najczęściej (obok łuskwiaka nameko (Pholiota nameko)) uprawiany grzyb Dalekiego Wschodu.