niezbędnik grzybiarza
Na tej stronie, w atlasie-przewodniku Grzybiarza znajdziesz je wszystkie. Do tego niezbędne minimum praktycznych informacji, o odróżnianiu poszczególnych grzybów jadalnych od trujących.

1. ... no i jest jedna droga nieco na skróty. Działająca prosta reguła: Wśród grzybów z rurkami pod spodem kapelusza (potocznie: "z gąbką") nie ma w Polsce grzybów silnie trujących, są co najwyżej niejadalne z powodu smaku lub mogące, w niesprzyjających okolicznościach, wywołać wymioty i biegunkę. No i mitem są trujące borowiki szatańskie (o tym szerzej na stronie o grzybach rurkowych).
2. Druga informacja do zapamiętania: Wśród grzybów z blaszkami pod spodem kapelusza są gatunki jadalne, niejadalne, trujące i śmiertelnie trujące:
3. Trzecia: Pamiętać trzeba, że każdy grzyb zjedzony na surowo, niedogotowany lub nadpsuty, może wywołać zatrucie, wymioty, biegunkę. Tak samo może być w przypadku indywidualnego uczulenia.
Aby pewnie wiedzieć co to są grzyby rurkowe zapoznaj się:
Poza tym: