
Phlegmacium spadicellum
budowa owocnika
występowanie i oznaczanie
Dla oznaczenia konieczne jest odnotowanie takich cech świeżych owocników jak partner mykoryzowy, śluzowatość lub nie powierzchni kapelusza i trzonu, zapach i smak (uwaga! niektóre są trujące), barwa blaszek i innych części młodych owocników (najlepiej przed otworzeniem kapelusza), barwa miąższu na przekroju podłużnym, reakcja powierzchni kapelusza i miąższu z silnym 5-15% roztworem KOH.
Systematyka niekiedy niejasna lub zawiła. Próby podziału lub systematyzacji w obrębie tego olbrzymiego rodzaju trwają. Grzyby mykoryzowe, związane z drzewami. Najliczniejszy w gatunki rodzaj grzybów kapeluszowych. W Europie występuje ponad 400 gatunków. W większości trudnych do oznaczania.
Systematyka niekiedy niejasna lub zawiła. Próby podziału lub systematyzacji w obrębie tego olbrzymiego rodzaju trwają.
jadalne czy trujące?
Jedynie w obrębie podrodzaju Myxacium istnieje prosta reguła kwalifikacji jadalny-niejadalny. Te zasłonaki z podrodzaju Myxacium (z lepkim trzonem i kapeluszem) które nie mają gorzkiego smaku, to są jadalne.Generalnie odradza się zbieranie zasłonaków do jedzenia – bo są wśród nich w większości gatunki niejadalne, niektóre silnie trujące i brak niewątpliwie smacznych a odróżnianie gatunków sprawia dużą trudność nawet mykologom.
nomenklatura, etymologia
ℹ️
⇈
poznanie znaczenia i pochodzenia nazwy ułatwia jej zapamiętanie
polska nazwa rodzaju "zasłonak" dokładnie oddaje znaczenie; utworzona od łacińskiego rzeczownika cortina, jego późnołacińskie znaczenie to zasłona, welon (w klasycznej łacinie znaczenie było inne); większość gatunków Cortinarius ma w początku rozwoju owocnika ± wyraźną, pajęczynowatą osłonę częściową, łączącą brzeg kapelusza z trzonem