nie wszystko co jadalne warto zbierać
(ale kilka gatunków truje fatalnie! 🔴☠).
Nie wszystko, co oznaczono w atlasach książkowych i na stronach grzyby.pl jako jadalne 🟢, nadaje się w praktyce dla grzybiarzy. Informacja ta ma przede wszystkim charakter poznawczy.
Większości gatunków "teoretycznie jadalnych" nie należy zbierać, bo nie są tego warte z uwagi na:
- skromne rozmiary i znikomą grubość miąższu
- brak walorów smakowych lub po prostu przykry smak,
- trudność identyfikacji (większość potencjalnie jadalnych grzybów blaszkowych stanowią gatunki rzadkie i trudne do identyfikacji nawet przez obeznanych z mykologią),
- nie mamy wiedzy o ich jadalności/toksyczności,
- jeśli jakiś gatunki oznaczony jest jako niejadalny 🟡 lub wcale nie jest oznaczony, to zapewne z którychś z powyższych powodów.
Grupa gatunków wartych zbierania, bo częstych, wydajnych, smacznych i względnie łatwych do identyfikacji, jest dość skromna. Dla tradycyjnych zbieraczy liczy kilka do kilkunastu gatunków. Można ją stopniowo poszerzyć do skromnych kilkudziesięciu gatunków.
Gatunki grzybów jadalnych wartych zbierania 🟢! są przystępnie podane w przewodniku grzybiarza.
Symbolem wózka sklepowego 🛒 oznaczono grzyby dopuszczone do obrotu lub przetwórstwa.
W dobrze rozumianym własnym interesie zapoznaj się z 🔴☠ kluczowymi grzybami silnie trującymi (jest ich tylko kilka!) na które "można się nadziać" ☠ przy tradycyjnym grzybobraniu.