Większość gatunków grzybów nie jest trująca 🔴
(ale kilka gatunków truje fatalnie! 🔴☠).

Nie wszystko, co oznaczono w atlasach książkowych i na stronach grzyby.pl jako jadalne 🟢, nadaje się w praktyce dla grzybiarzy. Informacja ta ma przede wszystkim charakter poznawczy.

Większości gatunków "teoretycznie jadalnych" nie należy zbierać, bo nie są tego warte z uwagi na:

  1. skromne rozmiary i znikomą grubość miąższu
  2. brak walorów smakowych lub po prostu przykry smak,
  3. trudność identyfikacji (większość potencjalnie jadalnych grzybów blaszkowych stanowią gatunki rzadkie i trudne do identyfikacji nawet przez obeznanych z mykologią),
  4. nie mamy wiedzy o ich jadalności/toksyczności,
  5. jeśli jakiś gatunki oznaczony jest jako niejadalny 🟡 lub wcale nie jest oznaczony, to zapewne z którychś z powyższych powodów.

Grupa gatunków wartych zbierania, bo częstych, wydajnych, smacznych i względnie łatwych do identyfikacji, jest dość skromna. Dla tradycyjnych zbieraczy liczy kilka do kilkunastu gatunków. Można ją stopniowo poszerzyć do skromnych kilkudziesięciu gatunków.

Gatunki grzybów jadalnych wartych zbierania 🟢! są przystępnie podane w przewodniku grzybiarza.

Symbolem wózka sklepowego 🛒 oznaczono grzyby dopuszczone do obrotu lub przetwórstwa.

W dobrze rozumianym własnym interesie zapoznaj się z 🔴☠ kluczowymi grzybami silnie trującymi (jest ich tylko kilka!) na które "można się nadziać" ☠ przy tradycyjnym grzybobraniu.

ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji