![Lactifluus (mleczajowiec)](/foto/icon/981015-17-dokument-1514-1-icon.jpg)
mleczajowiec
Lactarius sect. Albati
![Lactarius albocarneus (mleczaj lśniący)](/foto/icon/GREJ-184390-403449-dokument-1472-1-icon.jpg)
R 2
mleczaj lśniący
L. glutinopallens
![Lactarius aspideus (mleczaj żółtawy)](/foto/icon/GREJ-227755-620240-dokument-1473-1-icon.jpg)
V 2
mleczaj żółtawy
L. flavidus
![Lactarius mammosus (mleczaj sutkowaty)](/foto/icon/GREJ-329529-309613-dokument-1490-1-icon.jpg)
1
mleczaj sutkowaty
L. fuscus
![Lactarius volemus (mleczaj smaczny)](/foto/icon/010808-33-dokument-1512-1-icon.jpg)
• 🛒
mleczaj smaczny
L. ichoratus
![Lactarius fulvissimus](/foto/icon/placeholder-icon.png)
L.ichorat. s.Romagn.
opis
Owocniki mięsiste. Różnej wielkości i barwy. Powierzchnia gładka lub szorstka. Kruche. Po uszkodzeniu wydzielają sok, który może nie zmieniać barwy lub po pewnym czasie w zetknięciu z powietrzem może przybierać różną barwę. Hymenofor blaszkowy. Wysyp zarodników biały do ochrowo-żółtego.
występowanie
Rodzaj grzybów mikoryzowych, związanych z określonymi gatunkami drzew, bogaty w gatunki.
oznaczanie
Oznaczanie gatunków mleczajów jest pod wieloma względami podobne do oznaczania gołąbków (o tym obszernie na stronie "porady na co zwracać uwagę przy oznaczaniu gołąbków").
jadalne czy trujące?
Gatunki o łagodnym smaku są jadalne, o ostrym mogą powodować zatrucia.
Takie smakowe rozróżnienie grzybów jadalnych i niejadalnych można stosować tylko do gołąbków i mleczai.