|
owocnik
Trzon początkowo z białawym nalotem, potem barwy kapelusza lub jaśniejszy; 40-80(120) x 5-20 mm, równogruby, postawa pokryta białą filcowatą grzybnią; z wiekiem pusty.
Sok mleczny mlecznobiały, obfity; niezmienny. W smaku gorzkawy, po kilku sekundach paląco ostry.
Stipe initially with white pruina, later colour of the cap or lighter; 40-80(120) x 5-20 mm, equal, base covered with white tomentose mycelium; with age hollow.
Latex milky-white, profuse; unchanging. Taste bitterish, after a few seconds burning hot.
zarodniki
występowanie
wartość
W ogólności wydaje się, że tego rodzaju praktyki (zjadanie niesmacznych grzybów) wytworzyły się np. w regionach górskich, gdzie przed wynalezieniem turystyki, wskutek przeludnienie i niskich plonów, panowała bieda z nędzą. Okresy głodu zdarzały się regularnie i dotyczyły dużych grup ludności. Pewne odkrycia kulinarne wtedy poczynione mogą też wzbogacić normalną kuchnię.
gatunki podobne
mleczaj siarkowy (Lactarius thejogalus) ma sok mlecznobiały po dłuższej chwili żółknący. Smak miąższu łagodny pozostawiający jedynie gorzkawy posmak.
mleczaj smaczny (Lactarius volemus) - jadalny.
mleczaj brązowy (Lactarius badiosanguineus) ma pomarańczowe blaszki; kapelusz kasztanowoczerwonobrunatny, z ciemniejszym środkiem i takiej samej barwy trzon. Umiarkowanie ostry w smaku.
mleczaj torfowcowy (Lactarius sphagneti) rośnie w bagiennych lasach szpilkowych.
mleczaj siarkowy (Lactarius thejogalus) has milky white latex that yellows after a longer while. Taste of the flesh mild leaving slightly bitterish relish.
mleczaj smaczny (Lactarius volemus) - edible.
mleczaj brązowy (Lactarius badiosanguineus) has orange gills; its cap is chestnut-red-brown, centrally darker, stipe concolourous with the cap. Taste moderately hot.
mleczaj torfowcowy (Lactarius sphagneti) grows in the conifers in marshlands.