cechy charakterystyczne
Sok mleczny od początku pomarańczowy lub czerwony, po upływie czasu niezmienny lub czerwieniejący po dłuższym czasie może zielenieć.
Należą tu najchetniej zbierane, cenione gatunki mleczajów, zwyczajowo nazywane rydzami.
lepszy rydz niż nic
To znane przysłowie odnosi się nie do grzyba (w takim kontekście zresztą nie ma większego sensu) ale do obecnie rzadko uprawianej rośliny oleistej — Camelina sativa. Jedna z regionalnych, zwyczajowych, nazw lnicznika to rydz albo rydzyk. Nazwa ta odnosi się do rdzawej, rudej, barwy owoców i dojrzałych, suchych roślin — takiej jak u grzybów rydzów.
mleczko od początku mętne winnoczerwone
Mleczko początkowo pomarańczowe lub marchewkowo-czerwone, niezmienne lub zmieniające barwę po kilku minutach
Pod sosnami.
kapelusz winnoczerwony do czerwonobrązowego, grubo strefowany, lepki, szybko przebarwia się ciemnozielono;
sok mleczny początkowo pomarańczowy, po kilku, kilkunastu minutach przyjmuje barwę winnoczerwoną, pomarańczowobrązową
sok mleczny początkowo pomarańczowy, po kilku, kilkunastu minutach przyjmuje barwę winnoczerwoną, pomarańczowobrązową
Mleczko niezmienne przez długi czas
kapelusz pomarańczowy do czerwono-pomarańczowego
Lactarius quieticolor
mleczaj niebieszczejący
Lactarius deliciosus var. quieticolor · Lactarius hemicyaneus
kapelusz fioletowawo-brązowo-szary
Pod świerkami.
kapelusz pomarańczowy do płowego; bez wyraźnego strefowania lub wyraźnie strefowany jedynie na brzegu; szybko z ciemnozielonymi plamami, lepki; mleczko wolno (15-30 min) przebarwia się winnoczerwono; smak gorzkawy i nieco piekący