Sok mleczny od początku pomarańczowy lub czerwony, po upływie czasu niezmienny lub czerwieniejący po dłuższym czasie może zielenieć. Sok mleczny od początku pomarańczowy lub czerwony, po upływie czasu niezmienny lub czerwieniejący po dłuższym czasie może zielenieć.
Należą tu najchetniej zbierane, cenione gatunki mleczajów, zwyczajowo nazywane rydzami.Należą tu najchetniej zbierane, cenione gatunki mleczajów, zwyczajowo nazywane rydzami.
lepszy rydz niż nic
To znane przysłowie odnosi się nie do grzyba (w takim kontekście zresztą nie ma większego sensu) ale do obecnie rzadko uprawianej rośliny oleistej — Camelina sativa. Jedna z regionalnych, zwyczajowych, nazw lnicznika to rydz albo rydzyk. Nazwa ta odnosi się do rdzawej, rudej, barwy owoców i dojrzałych, suchych roślin — takiej jak u grzybów rydzów.
Samo przysłowie nawiązuje do znikomych wymagań uprawowych lnicznika odnośnie gleby i innych czynników wpływających na wegetację. Dawał on plon nawet tam, gdzie nie można było liczyć na zysk z innych upraw.To znane przysłowie odnosi się nie do grzyba (w takim kontekście zresztą nie ma większego sensu) ale do obecnie rzadko uprawianej rośliny oleistej — Camelina sativa. Jedna z regionalnych, zwyczajowych, nazw lnicznika to rydz albo rydzyk. Nazwa ta odnosi się do rdzawej, rudej, barwy owoców i dojrzałych, suchych roślin — takiej jak u grzybów rydzów.
kapelusz winnoczerwony do czerwonobrązowego, grubo strefowany, lepki, szybko przebarwia się ciemnozielono; sok mleczny początkowo pomarańczowy, po kilku, kilkunastu minutach przyjmuje barwę winnoczerwoną, pomarańczowobrązową
pod sosnami na wapieniukapelusz winnoczerwony do czerwonobrązowego, grubo strefowany, lepki, szybko przebarwia się ciemnozielono; sok mleczny początkowo pomarańczowy, po kilku, kilkunastu minutach przyjmuje barwę winnoczerwoną, pomarańczowobrązową
kapelusz pomarańczowy do płowego; bez wyraźnego strefowania lub wyraźnie strefowany jedynie na brzegu; szybko z ciemnozielonymi plamami, lepki; mleczko wolno (15-30 min) przebarwia się winnoczerwono; smak gorzkawy i nieco piekący
pod świerkami; częstykapelusz pomarańczowy do płowego; bez wyraźnego strefowania lub wyraźnie strefowany jedynie na brzegu; szybko z ciemnozielonymi plamami, lepki; mleczko wolno (15-30 min) przebarwia się winnoczerwono; smak gorzkawy i nieco piekący