owocnik
Dość duży, masowo wyrasta pod dębami, kapelusz ma pręgowany, matowy.
Kapelusz czerwonobrązowy do cielistobrązowego z wiekiem beżowy, zwykle ciemniej pręgowany i czasem niewyraźnie koncentrycznie strefowany, matowy; 30-80(100) mm średnicy; młody płaski z podwiniętym brzegiem, starszy nieco wklęsły, bez garbka.
Trzon barwy kapelusza, u podstawy ciemniej brązowy i zwężony; 30-100 x 5-14 mm.
Mleczko białawe z żółtym połyskiem, wodniste, łagodne do lekko gorzkiego.
Pileus red-brown to flesh-brown with age beige, usually darker striate and sometimes indistinctly concentrically zonate, dull; 30-80(100) mm in diameter; when young plane with incurved margin, when older somewhat depressed, without an umbo.
Stipe colour of the cap, at the base darker, brown and tapered at the base; 30-100 x 5-14 mm.
Latex whitish with yellow gloss, watery, mild to somewhat bitter.
zarodniki
Wysyp zarodników bladożółtawy. Zarodniki z kolcami połączonymi siateczką, 7-9 x 6.5-8 µm.
Spore print pale-yellowish. Spores spinose connected by reticulum, 7-9 x 6.5-8 µm.
występowanie
Jest w czekliście. [105]
Pospolity. Wyrasta od lipca do października pod dębami.
Common. Summer-fall under oaks.
jadalne czy trujące? 🟡🟢
Podawany jako niejadalny z powodu nieprzyjemnego zapachu.
Zapach ten zanika podczas przyrządzania. Można traktować jak jadalny.[134]
Inedible because of unpleasant aroma.
uwagi



Mleczaj bukowy (Lactarius subdulcis) rośnie w buczynach, ma kapelusz bez pręg, wilgotny jest gładki i przesycony wodą (m. miły jest zawsze łagodny), smak ma łagodny do gorzkiego i podobny zapach pluskwiaków.
Na terenach podmokłych z dębami obok m. miłego może wyrastać mleczaj płowy (Lactarius helvus) o filcowatym, niepręgowanym kapeluszu, skąpym, wodnistym mleczku, podsychający pachnie maggi.
grows in beech wood, its cap is not striate, when moist, it is smooth and saturated with water (L. quietus is always mild), taste is mild to bitter and has similar smell of bed-bugs (Homoptera).
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji