|
owocnik
Blaszki młode białawe, potem bladocynamonowe lub cielistoczerwonawe, stare rdzawo poplamione; gęste, szerokości 3-6 mm; zbiegające.
Trzon barwy kapelusza, u podstawy ciemniej brązowy i zwężony; 30-100 x 5-14 mm.
Miąższ starszych owocników o nieprzyjemnym zapachu przypominającym pluskwiaki, łagodny; jasny, czerwonobrązowawy.
Mleczko białawe z żółtym połyskiem, wodniste, łagodne do lekko gorzkiego.Kapelusz czerwonobrązowy do cielistobrązowego z wiekiem beżowy, zwykle ciemniej pręgowany i czasem niewyraźnie koncentrycznie strefowany, matowy; 30-80 (100) mm średnicy; młody płaski z podwiniętym brzegiem, starszy nieco wklęsły, bez garbka.
Trzon barwy kapelusza, u podstawy ciemniej brązowy i zwężony; 30-100 x 5-14 mm.
Mleczko białawe z żółtym połyskiem, wodniste, łagodne do lekko gorzkiego.
Lamellae whitish when young, later pale cinnamon-coloured or flesh-reddish, old rusty spotted; close, 3-6 mm across; decurrent.
Stipe colour of the cap, at the base darker, brown and tapered at the base; 30-100 x 5-14 mm.
Flesh older sporocarps with nasty-unpleasant smell reminding of bed-bugs (Homoptera), mild; light-coloured, red-brownish.
Latex whitish with yellow gloss, watery, mild to somewhat bitter.
Stipe colour of the cap, at the base darker, brown and tapered at the base; 30-100 x 5-14 mm.
Latex whitish with yellow gloss, watery, mild to somewhat bitter.
zarodniki
występowanie
jadalne czy trujące? 🟡🟢
Mleczaj kamforowy (Lactarius camphoratus) jest mniejszy, czerwonobrązowy, podczas suszenia pachnie cykorią lub kamforą (lub maggi).
Na terenach podmokłych z dębami obok m. miłego może wyrastać mleczaj płowy (Lactarius helvus) o filcowatym, niepręgowanym kapeluszu, skąpym, wodnistym mleczku, podsychający pachnie maggi.Mleczaj bukowy (Lactarius subdulcis) rośnie w buczynach, ma kapelusz bez pręg, wilgotny jest gładki i przesycony wodą (m. miły jest zawsze łagodny), smak ma łagodny do gorzkiego i podobny zapach pluskwiaków.
Na terenach podmokłych z dębami obok m. miłego może wyrastać mleczaj płowy (Lactarius helvus) o filcowatym, niepręgowanym kapeluszu, skąpym, wodnistym mleczku, podsychający pachnie maggi.
mleczaj kamforowy (Lactarius camphoratus) is smaller, red-brown, on drying with aroma of chicory or camphor (or "maggi" soup seasoning). On wetlands with oaks, in proximity of L. quietus can be found mleczaj płowy (Lactarius helvus) (photo) with tomentose, not striate cap, meagre, watery latex, somewhat dried up has aroma of "maggi" soup seasoning.