
1
T. pardinum v. filam.

I
g. czarnołuskowa o. d.
T. atrosqu. v. squar.

Leucopaxillus lepist.

•
ciemnobiał. popękan.
Trichol. evenosum

1
Tricholoma microc.

ciemnobiał. żółtobiał.
Trichol. resplendens

g. oliwkowozielona
Tricholoma maluvium
budowa owocników
Owocniki duże lub mniejsze. Kapelusza niehigrofaniczne. Brzeg zwykle w młodości podwinięty, potem prosty. Powierzchnia sucha lub lepka. Blaszki są zatokowato przyrośnięte do trzonu lub wykrojone. Nigdy nie zbiegające. Trzon walcowaty, zwykle gruby. U części gatunków widoczna włókienkowata osłona częściowa, jej resztki widoczne w postaci włóknistej strefy na powierzchni trzonu. Wysyp zarodników biały, nieamyloidalny. Zarodniki gładkie, owalne.
Gąski charakteryzują się stosunkowo masywną budową – mięsistym proporcjonalny trzon i kapeluszem o dość grubym miąższu. Termin - pokrój „gąskowaty” jest stosowany przy opisie wyglądu owocników w innych rodzajach grzybów.Owocniki duże lub mniejsze. Kapelusza niehigrofaniczne. Brzeg zwykle w młodości podwinięty, potem prosty. Powierzchnia sucha lub lepka. Blaszki są zatokowato przyrośnięte do trzonu lub wykrojone. Nigdy nie zbiegające. Trzon walcowaty, zwykle gruby. U części gatunków widoczna włókienkowata osłona częściowa, jej resztki widoczne w postaci włóknistej strefy na powierzchni trzonu. Wysyp zarodników biały, nieamyloidalny. Zarodniki gładkie, owalne.
występowanie
W Europie ok. 65 gatunków. Grzyby mikoryzowe, zawsze wyrastające na ziemi, przeważnie w lasach.W Europie ok. 65 gatunków. Grzyby mikoryzowe, zawsze wyrastające na ziemi, przeważnie w lasach.
jadalne czy trujące?
Wśród gąsek są grzyby jadalne, niejadalne z uwagi na gorzki smak i trujące, powodujące zaburzenia żołądkowo-jelitowe. Wśród gąsek są grzyby jadalne, niejadalne z uwagi na gorzki smak i trujące, powodujące zaburzenia żołądkowo-jelitowe.