|
owocnik
Blaszki białawe, z wiekiem ochrowe, różowo-brązowawe, o brązowo poplamionych ostrzach; szerokie, gęste, uszkodzone przebarwiają się brunatno; zaokrąglone lub wykrojone ząbkiem.
Trzon z brązowymi włókienkami na jasnym tle, górna część jaśniejsza, miejsca uciśnięte brązowieją; 60-120 (170) x 10-15 mm, cylindryczny, podstawa zwężona lub korzeniasta; powierzchnia sucha, bez zaznaczonej strefy pierścieniowej; młody pełny, z wiekiem pusty.
Miąższ biały, w trzonie brązowawy, niezmienny; smak łagodny lub gorzkawy; bez zapachu lub słaby grzybowo-ziołowy, zapach nie przypomina mąki.Kapelusz czerwono-brązowy, czekoladowobrunatny, w centrum ciemniejszy; (30) 50-70 (100) mm średnicy, początkowo stożkowato-półkulisty, potem wypukły z mniej lub bardziej wyraźnym garbkiem; powierzchnia sucha, spękana na drobne, przylegające łuseczki, brzeg długo podwinięty, nie włóknisty.
Trzon z brązowymi włókienkami na jasnym tle, górna część jaśniejsza, miejsca uciśnięte brązowieją; 60-120 (170) x 10-15 mm, cylindryczny, podstawa zwężona lub korzeniasta; powierzchnia sucha, bez zaznaczonej strefy pierścieniowej; młody pełny, z wiekiem pusty.
Lamellae whitish, with age ochraceous, pink-brownish, with brown stained edges; broad, close, injured discolour brown; rounded or notched.
Stipe with brown fibrils on light background, upper part lighter coloured, bruising brown; 60-120 (170) x 10-15 mm, cylindrical, base tapered or rooting; surface dry, without a definite annular zone; young solid, with age hollow.
Flesh white, in the stipe brownish, unchanging; taste mild or bitterish; odourless or smell fungoid-herbaceous (not farinaceous).
Stipe with brown fibrils on light background, upper part lighter coloured, bruising brown; 60-120 (170) x 10-15 mm, cylindrical, base tapered or rooting; surface dry, without a definite annular zone; young solid, with age hollow.
zarodniki
występowanie
jadalne czy trujące? 🟡🟢
uwagi
Gąska białobrązowa (Tricholoma albobrunneum) ma lepki kapelusz, zapach słaby, mąki.
Gąska kroplistobrzega (Tricholoma pessundatum) ma lepki kapelusz, zapach i smak mąki.
Tricholoma inodermeum ma kapelusz włóknisto-łuseczkowaty.
Gąska krowia (Tricholoma vaccinum) ma kapelusz z grubymi, odstającymi łuskami, brzeg włóknisty; smak miąższu wyraźnie gorzki; wyrasta głównie pod świerkami.W tym samym siedlisku można spotkać też gąskę gorzkawą (Tricholoma stans), ma ona smak i zapach mąki a wilgotna powierzchnia kapelusza jest nieco lepka (fot. obok - rosły w tej samej lokalizacji, przy czym gąska dachówkowata pod starszymi sosnami, w grubym mchu, a ta na skraju młodnika w płytkiej ściółce z porostów i niskich mchów).
Gąska kroplistobrzega (Tricholoma pessundatum) ma lepki kapelusz, zapach i smak mąki.
Gąska krowia (Tricholoma vaccinum) ma kapelusz z grubymi, odstającymi łuskami, brzeg włóknisty; smak miąższu wyraźnie gorzki; wyrasta głównie pod świerkami.
At the same station can also be found gąska gorzkawa (Tricholoma stans), which has farinaceous taste and odour and slightly viscid cap when moist (photo - they grew on the same location, but gąska dachówkowata (Tricholoma imbricatum) under older pine trees, in thick moss while this one at the edge of young forest in shallow litter of lichens and short moss).
gąska białobrązowa (Tricholoma albobrunneum) has viscid cap, weak, farinaceous odour. gąska kroplistobrzega (Tricholoma pessundatum) has viscid cap, farinaceous taste and odour. Tricholoma inodermeum has fibrillose-scaly cap.
gąska krowia (Tricholoma vaccinum) has a cap with thick projecting scales, margin fibrillose; taste of the flesh distinctly bitter; grow mainly under spruce.