|
owocnik
Blaszki początkowo białe, potem szarawe (wodnistobiałe), jasnopopielate, ku brzegowi kapelusza ciemniejsze; ostrze drobno piłkowane, dojrzałe często porozrywane; średnio gęste, szerokości 7-13 mm; z międzyblaszkami, dość gęste; ząbkiem wykrojone.
Trzon młody białawy, z wiekiem szary; 40-70 x 10-15 mm, cylindryczny, kruchy; powierzchnia włóknista lub z drobnymi kosmkami, u szczytu nieco mączyście oprószony; u starszych okazów wewnątrz gąbczasty, pusty.
Miąższ białawy, szarawy, w kapeluszu ciemniejszy, niezmienny, kruchy; smak łagodny, zapach słaby mączny lub brak zapachu.Kapelusz ciemnoszary do szarobrązowego; 40-80 mm średnicy, początkowo półkulisty do stożkowatego, potem wypukły lub rozpostarty, zwykle z uwypukleniem w centrum; powierzchnia sucha, matowa, podłużnie włókienkowata, z wiekiem drobno łuseczkowata barwy czarnoszarej, na brzegu mogą być drobne kosmki; w czasie suszy kapelusz może być promieniście popękany.
Trzon młody białawy, z wiekiem szary; 40-70 x 10-15 mm, cylindryczny, kruchy; powierzchnia włóknista lub z drobnymi kosmkami, u szczytu nieco mączyście oprószony; u starszych okazów wewnątrz gąbczasty, pusty.
Lamellae initially white, later greyish (watery-white), pale ash-grey, towards the margin of the cap darker; edge slightly crenate, mature often splitting; moderately close, 7-13 mm broad; with subgills, quite close; notched.
Stipe when young whitish, in age grey; 40-70 x 10-15 mm, cylindric, fragile; surface fibrillose or with fine flocci, in apex slightly mealy tomentose; in older specimens spongy inside, hollow.
Flesh whitish, greyish, in the cap darker, unchanging, brittle; taste mild, odour weakly farinaceous or none.
Stipe when young whitish, in age grey; 40-70 x 10-15 mm, cylindric, fragile; surface fibrillose or with fine flocci, in apex slightly mealy tomentose; in older specimens spongy inside, hollow.