
gąsówka rudawa
Lepista gilva Paralepista f., g.

gąsówka kępkowa
Clitocybe fascicul.

gąsówka ziarnista
Clitocybe v.
opis
Rodzaj podobny do rodzaju lejkówka (Clitocybe) oraz do rodzaju gąska (Tricholoma). Różni się od nich wyglądem zarodników i budową mikroskopową.
Z wyglądu podobne do lejkówek lub gąsek. Kapelusz nie higrofaniczny, mięsisty, u młodych egzemplarzy z podwiniętym brzegiem; barwy fioletowawej, niebieskawej, białawej, szarej, mięsnobrązowej, czerwonawobrązowej, żółtobrązowej. Blaszki przy trzonie zaokrąglone do mniej lub bardziej zbiegające. Trzon o powierzchni włókienkowatej. Postawa silnie przerośnięta z podłożem, z filcowatą grzybnią. Wysyp zarodników barwy blado-różowo-cielistej, kremowy, żółtawy lub białawy.
występowanie
W Europie kilkanaście gatunków. Saprotroficzne, wyrastają na ziemi lub silnie rozłożonym drewnie. Często w czarcich kręgach.
jadalne czy trujące?
Chociaż teoretycznie wszystkie gatunki w rodzaju gąsówka (Lepista) są jadalne, to większość z nich może powodować niestrawność lub jest małowartościowa. Niewątpliwie warto zbierać jedynie gąsówkę fioletowawą (Lepista nuda) tworzącą duże, smaczne, fioletowe owocniki.