opis
Rodzaj podobny do rodzaju lejkówka (Clitocybe) oraz do rodzaju gąska (Tricholoma). Różni się od nich wyglądem zarodników i budową mikroskopową.
Z wyglądu podobne do lejkówek lub gąsek. Kapelusz nie higrofaniczny, mięsisty, u młodych egzemplarzy z podwiniętym brzegiem; barwy fioletowawej, niebieskawej, białawej, szarej, mięsnobrązowej, czerwonawobrązowej, żółtobrązowej. Blaszki przy trzonie zaokrąglone do mniej lub bardziej zbiegające. Trzon o powierzchni włókienkowatej. Postawa silnie przerośnięta z podłożem, z filcowatą grzybnią. Wysyp zarodników barwy blado-różowo-cielistej, kremowy, żółtawy lub białawy.
występowanie
W Europie kilkanaście gatunków. Saprotroficzne, wyrastają na ziemi lub silnie rozłożonym drewnie. Często w czarcich kręgach.
jadalne czy trujące?
Chociaż teoretycznie wszystkie gatunki w rodzaju gąsówka (Lepista) są jadalne, to większość z nich może powodować niestrawność lub jest małowartościowa. Niewątpliwie warto zbierać jedynie gąsówkę fioletowawą (Lepista nuda) tworzącą duże, smaczne, fioletowe owocniki.