|
owocnik
Blaszki białe, z wiekiem szare, bez liliowego odcienia; szerokie; wykrojone ząbkiem; ostrze karbowane, nie czernieje lub nieznacznie.
Trzon białawy lub szary; 60-90 (100) x 5-15 mm, cylindryczny, podstawa często maczugowato rozszerzona i prosto ucięta; powierzchnia sucha, jedwabiście lśniąca, z wzdłużnymi białawymi lub szarymi przylegającymi włókienkami, w górnej częsci biało oprószona.
Miąższ białawy, pod skórką szary, niezmienny; w kapeluszu cienki, bez różowego odcienia; smak natychmiast ostry, gorzki; zapach niewyraźny ziemisty (nieprzyjemny).Kapelusz szary, szaroczarniawy, ewentualnie ze słabym liliowym odcieniem; 40-80 mm średnicy, za młodu stożkowaty, z wiekiem wypukły do płaskiego ale z zachowanym ostrym garbkiem; powierzchnia sucha, błyszcząca (srebrzysta), z ciemniejszymi promieniście biegnącymi przylegającymi włókienkami; brzeg ostry, długo podgięty, potem prosty.
Trzon białawy lub szary; 60-90 (100) x 5-15 mm, cylindryczny, podstawa często maczugowato rozszerzona i prosto ucięta; powierzchnia sucha, jedwabiście lśniąca, z wzdłużnymi białawymi lub szarymi przylegającymi włókienkami, w górnej częsci biało oprószona.
Lamellae white, with age grey, without a lilac tinge; broad; notched; edge crenate, does not blacken or only slightly so.
Stipe off-white or gray; 60-90 (100) x 5-15 mm, cylindrical, base often clavate and like truncated; surface dry, silky glossy, with longitudinal whitish or gray adpressed fibrils, in upper part white pruinose.
Flesh whitish, under cuticle gray, unchanging; in pileus thin, without a pink tinge; taste immediately hot, bitter; smell faintly earthy (unpleasant).
Stipe off-white or gray; 60-90 (100) x 5-15 mm, cylindrical, base often clavate and like truncated; surface dry, silky glossy, with longitudinal whitish or gray adpressed fibrils, in upper part white pruinose.
zarodniki
występowanie
jadalne czy trujące? 🔴
Grupa szarych gąsek o ostrym lub gorzkim smaku miąższu, bez mącznego zapachu lub smaku obejmuje jeszcze gąskę ostrą (Tricholoma sciodes) która występuje w buczynach na glebach wapiennych, smak miąższu jest palący dopiero po dłuższym żuciu, miąższ i różne części owocnika mają różowy odcień a ostrza blaszek z wiekiem czernieją, trzon często jest zwężony u podstawy.
Duża grupa szarych gąsek o łagodnym smaku i często mącznym zapachu obejmuje np. pospolitą gąska ziemistoblaszkowa (Tricholoma terreum) i jadalną gąskę niekształtną (Tricholoma portentosum).Gatunek ten swoim pokrojem przypomina strzępiaki (Inocybe), zajrzenie na blaszki a zwłaszcza biały wysyp zarodników rozwiewa jednak wszelkie wątpliwości.
Duża grupa szarych gąsek o łagodnym smaku i często mącznym zapachu obejmuje np. pospolitą gąska ziemistoblaszkowa (Tricholoma terreum) i jadalną gąskę niekształtną (Tricholoma portentosum).
To the group of gray Tricholoma with a hot or bitter taste of flesh and without a mealy odour or taste belongs also gąska ostra (Tricholoma sciodes) which is found in beech wood on calcareous soils, taste of flesh is burning only on chewing well, the flesh and different parts of the sporocarp have a pink tinge and lamellar edges with age turn black, the stipe is often tapered at the base.
A large group of gray Tricholoma with a mild taste and often mealy smell includes e.g. common gąska ziemistoblaszkowa (Tricholoma terreum) and edible gray analogue gąska zielonka (Tricholoma equestre) - gąska niekształtna (Tricholoma portentosum).
A large group of gray Tricholoma with a mild taste and often mealy smell includes e.g. common gąska ziemistoblaszkowa (Tricholoma terreum) and edible gray analogue gąska zielonka (Tricholoma equestre) - gąska niekształtna (Tricholoma portentosum).