
p. wielkozarodnikowa
A. macrosporus

p. kompostowa
A. vaporarius
opis
występowanie
dla grzybiarzy
Barwa wysypu zarodników czekoladowobrązowa.
Pieczarki to saprotrofy. Spotkamy je na łąkach, pastwiskach i w lasach.
Oznaczając pieczarki musimy zwrócić uwagę na zmianę zabarwienia powierzchni owocnika i miąższu w miejscach otarć (może żółknąć lub czerwienieć i brązowieć), zapach (może być anyżowy, migdałowy lub nieprzyjemny fenolowy, karbolowy), budowę pierścienia (pojedynczy, dwuwarstwowy), sposób przyrośnięcia pierścienia do trzonu – czy pierścień jest ściągalny ku dołowi trzonu (tylko u kilku gatunków), czy ku górze trzonu.
W grupie pieczarek żółknących w miejscach otarcia jest, obok jadalnych, gatunek trujący (powoduje zaburzenia żołądkowo-jelitowe) - pieczarka karbolowa (Agaricus xanthodermus). Rozpoznamy ją po bardzo nieprzyjemnym zapachu karbolu, fenolu. Ta zapachowa reguła odnosi się wyłącznie do pieczarek.Do tego rodzaju zalicza się wiele gatunków o dużych i średnich owocnikach. Kapelusz często biały, ale także z brązowymi lub żółtawymi łuseczkami. Blaszki wolne, dojrzałe są ciemnobrązowe. Trzon z pierścieniem. Podstawa trzonu u większości gatunków bez pochwy.
Pieczarki to saprotrofy. Spotkamy je na łąkach, pastwiskach i w lasach.
W grupie pieczarek żółknących w miejscach otarcia jest, obok jadalnych, gatunek trujący (powoduje zaburzenia żołądkowo-jelitowe) - pieczarka karbolowa (Agaricus xanthodermus). Rozpoznamy ją po bardzo nieprzyjemnym zapachu karbolu, fenolu. Ta zapachowa reguła odnosi się wyłącznie do pieczarek.
Most species edible. Few poisonous cause gastric upsets - usually got unpleasant carbolic odour and bruising yellow.