Tx: 410
grzyby.pl

Agaricus moelleri Wasser [🔉 a·ga·ri·kus *]

pieczarka szarołuskowa
Agaricus praeclaresquamosus A.E. Freeman [🔉 a·ga·ri·kus *]
autorzy i statusy taksonu są widoczne na szerszym ekranie 🛈
Agaricus moelleri (pieczarka szarołuskowa)
Agaricus moelleri (pieczarka szarołuskowa)
Agaricus moelleri (pieczarka szarołuskowa)
Agaricus moelleri (pieczarka szarołuskowa)
Agaricus moelleri (pieczarka szarołuskowa)

występowanie

jest w czekliście [105]
Agaricus moelleri (pieczarka szarołuskowa)
Pod gruszą; na ziemi.

wybrane okazy · selected collections

#7
jsb.160905-05092016-7JS
leg. Jacek Soboń, det. Błażej Gierczyk
/Dolnośląskie, pow. Lwowek Śl., gm. Wleń, Pogórze Izerskie, Łupki/

nomenklatura, etymologia ℹ️

poznanie znaczenia i pochodzenia nazwy ułatwia jej zapamiętanie
Agaricus moelleri Wasser [🔉 a·ga·ri·kus *]Agaricus praeclaresquamosus A.E. Freeman [🔉 a·ga·ri·kus *](pl) pieczarka szarołuskowa
Agaricus; agarikum, -i (n) (lat. z gr., subst., f) — nazwa rodzaju grzybów, przyjęta z gr. αγαρικον i łacińskiego agaricum,-i (n) - odnosząca się do pniarka lekarskiego (Fomitopsis officinalis), którego owocniki były używane w dawnej medycynie; obecnie z odmienną końcówką, jest to nazwa rodzaju pieczarek (Agaricus)
literatura · references
specyfikacja literatury jest widoczna na szerszym ekranie 🛈
  • publikacje w bazie Projektu Bibliografii Grzybów Wielkoowocnikowych Polski (z adnotowanym wykazem taksonów):

    Gierczyk et al. (2020)[1497]Gierczyk et al. (2020) Contribution to the knowledge of mycobiota of the Wielkopolski National Park (W Poland), Part 2.[1497], Kujawa et al. (2020)[1783]Kujawa et al. (2020) Macromycetes of the Palace Park in Poznań-Radojewo (Wielkopolska Region, Poland).[1783], Stasińska (2003)[2222]Stasińska (2003) Różnorodność grzybów (macromycetes) w warunkach naturalnej sukcesji muraw stepowych.[2222], Wojewoda (1977)[3781]Wojewoda (1977) Grzyby wielkoowocnikowe.[3781] (as A. placomyces var. meleagris)

ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji