grzyby.pl

Agaricus xanthodermus Genev.

pieczarka karbolowa, pieczarka cuchnąca, pieczarka żółtawa
Agaricus xanthoderma orth.var.
autorzy i statusy taksonu są widoczne na szerszym ekranie 🛈
Agaricus xanthodermus (pieczarka karbolowa)
16.09.2001, Wrocław; copyright © by Marek Snowarski
Agaricus xanthodermus (pieczarka karbolowa)
Agaricus xanthodermus (pieczarka karbolowa)

owocnik

Kapelusz biały, kremowy, czasem ciemniejszy w centrum, z wiekiem czasami przebarwia się w kierunku szaro-brązowego; (6070 - 150 mm, początkowo półkulisty, trapezoidalny, potem wypukły, dojrzały rozpostarty; powierzchnia kapelusza młodych owocników przy otarciu jasnożółta, barwa ta zanika przy wysychaniu, gładka, z wiekiem pękająca na drobne łuseczki; brzeg wystaje poza blaszki, początkow podwinięty.

Blaszki młode różowawo-szare, dojrzałe ciemnobrązowe; brzuchate, wolne; ostrze gładkie.

Trzon biały, powierzchnia w podstawie trzonu przy otarciu natychmiast przebarwia się intensywnie jaskrawo żółto; 60-125 × 10-18 mm, równogruby, podstawa zwykle bulwiasto rozszerzona; powierzchnia poniżej pierścienia gładka, ewentualnie włókienkowata. Pierścień wysoko w górze trzonu (na 0.7-0.9 wysokości trzonu), dość cienki i delikatny, na obwodzie z dużymi łuseczkami, biały.

Miąższ biały, na cięciu w podstawie trzonu silnie żółknący, przebarwienie jest nietrwałe i zanika. Zapach przy przecięciu silny, nieprzyjemny, karbolu (fenolu, atramentu), może też być słaby. Zapach ten jest szczególnie wyraźny przy obróbce termicznej (np. gotowanie, smażenie). Smak łagodny, nieprzyjemny. Z KOH 10% żółte przebarwienie powierzchni i podstawy trzonu oraz miąższu. Reakcja Schaeffera negatywna zarówno w kapeluszu i trzonie, jak i miąższu.Kapelusz biały, kremowy, czasem ciemniejszy w centrum, z wiekiem czasami przebarwia się w kierunku szaro-brązowego; (6070 - 150 mm, początkowo półkulisty, trapezoidalny, potem wypukły, dojrzały rozpostarty; powierzchnia kapelusza młodych owocników przy otarciu jasnożółta, barwa ta zanika przy wysychaniu, gładka, z wiekiem pękająca na drobne łuseczki; brzeg wystaje poza blaszki, początkow podwinięty.

space

Trzon biały, powierzchnia w podstawie trzonu przy otarciu natychmiast przebarwia się intensywnie jaskrawo żółto; 60-125 × 10-18 mm, równogruby, podstawa zwykle bulwiasto rozszerzona; powierzchnia poniżej pierścienia gładka, ewentualnie włókienkowata. Pierścień wysoko w górze trzonu (na 0.7-0.9 wysokości trzonu), dość cienki i delikatny, na obwodzie z dużymi łuseczkami, biały.

space

zarodniki

Wysyp zarodników czekoladowobrązowy. Zarodniki szerokoelipsoidalne, gładkie, bez pory rostkowej, 5-6.5 × 4-5 µm.Wysyp zarodników czekoladowobrązowy. Zarodniki szerokoelipsoidalne, gładkie, bez pory rostkowej, 5-6.5 × 4-5 µm.

występowanie

Jest w czekliście.[105]
Częsta. Owocniki wyrastają od maja do jesieni, pojedynczo lub w grupach, w lasach liściastych, w parkach, na poboczach dróg, na terenach trawiastych, w miejscach żyznych, bogatych w szczątki organiczne.Częsta. Owocniki wyrastają od maja do jesieni, pojedynczo lub w grupach, w lasach liściastych, w parkach, na poboczach dróg, na terenach trawiastych, w miejscach żyznych, bogatych w szczątki organiczne.

jadalne czy trujące? 🔴

Trująca.[105][134] Wywołuje zaburzenia żołądkowo-jelitowe.Trująca.[105][134] Wywołuje zaburzenia żołądkowo-jelitowe.
Poisonous.
Poisonous.
W grupie pieczarek o zapachu fenolu i żółknącym w podstawie trzonu miąższu, znajdują się też szaro, szarobrązowe pieczarka szarołuskowa (Agaricus moelleri) i Agaricus phaeolepidotus.W grupie pieczarek o zapachu fenolu i żółknącym w podstawie trzonu miąższu, znajdują się też szaro, szarobrązowe pieczarka szarołuskowa (Agaricus moelleri) i Agaricus phaeolepidotus.

wybrane okazy · selected collections

znalezisko 20010916.2.01 - Agaricus xanthodermus (pieczarka karbolowa); Wrocław
010916-2
leg. Marek Snowarski
/Wrocław/ #5