niebezpieczne trujące
Liczba gatunków grzybów silnie trujących, takich które zdarza się nieostrożnym grzybiarzom zebrać i zjeść, bo są duże i mniej lub bardziej podobne do zbieranych jadalnych, nie jest wielka. To raptem kilka gatunków. Ze statystyk SANEPiD wynika, że niemal wszystkie bardzo ciężkie i śmiertelne zatrucia są spowodowane przez jeden gatunek — muchomora zielonawego (Amanita phalloides) (nazywanego też muchomorem sromotnikowym), zdecydowana większość pozostałych silnych zatruć jest dziełem krowiaka podwiniętego (Paxillus involutus) (nazywanego potocznie olszówką). Wszystkie niebezpiecznie trujące grzyby występujące w Polsce są grzybami blaszkowymi lub o innej formie owocników ale bez rurek pod spodem kapelusza.
Ten mini przewodnik jest przeznaczony dla grzybiarza. Bez szumu informacyjnego i bez wiki-bełkotu. Nauczy Cię tej sztuki, pod warunkiem, że będziesz uważny(a), roztropny(a) i rzetelnie przyłożysz się do zrozumienia budowy grzybów - wtedy zaczniesz dostrzegać cechy odróżniające od siebie gatunki.