owocnik
Blaszki białe z wiekiem ciemno-oliwkowo-rdzawe, uszkodzone czerwienieją; ostrze jaśniejsze, białawo oszronione; ułożone dość gęsto, cienkie, szerokie, zatokowato wycięte do prawie wolnych.
Trzon duży i masywny, 50-200 x 8-20 mm, równogruby bez lub ze słabo zaznaczoną bulwką; biały z wiekiem różowy lub prawie cynobrowy (barwa włókienek na powierzchni) - zwłaszcza przy podstawie, przy szczycie oszroniony.
Miąższ w kapeluszu biały, w trzonie różowiejący; zapach wyraźny, przyjemny, słodkawy, owocowy, smak łagodny.
Lamellae white, with age dark olive-rusty, injured redden; edges lighter-coloured, whitish powdered; spaced quite close, thin, broad, sinuate to almost free.
Stipe big and massive, 50-200 x 8-20 mm, equal with or without a distinct bulb; white, with age pink or almost cinnabar (colour of the fibrils on the surface) - especially at the base, in apex pruinose.
Flesh in the cap white, in the stipe getting pink; odour strong, pleasant, sweetish, fruity, taste mild.
zarodniki
jadalne czy trujące? 🔴☠
uwagi