POTRAWY: | na gęsto | zupy | smażone |
Poniżej zamieściłem kilka przepisów na potrawy i przetwory z grzybów. Większość wypróbowana osobiście i opatrzona moimi komentarzami.
Potrawy
Grzyby na gęsto ze śmietaną
Za "Kuchnią polską".
- Z włoszczyzny i tłuszczu ugotować wywar, osolić.
- Grzyby starannie opłukać pod bieżącą wodą, oczyścić, cienko poszatkować, ugotować w małej ilości wody razem z posiekaną cebulą.
- Wywar z włoszczyzny przecedzić, połączyć z grzybami, podprawić mąką rozmieszaną z zimną wodą [ja rezygnuję z zagęszczania], zagotować, dodać śmietanę, sól, pieprz, koperek i natkę.
- Podawać z łazankami, kaszą perłową, lanym ciastem lub cienkim makaronem [zdecydowanie preferuję gruby makaron].
- Zamiast mąką i śmietaną można zupę grzybową podprawić jasnozłotą zasmażką.
Prymitywna kolacja "na dziko"
Nadają się. Sprawdza się też nadzienie kaszo-mięsno-grzybowe np. do cukinii lub papryki.
Smażone panierowane
Za "Grzyby znane i mniej znane" Aurel Dermek, PWRiL, Warszawa 1988.
Do małej ilości mleka dodajemy rozkruszone drożdże, łyżkę mąki, trochę cukru i odstawiamy. Następnie, kolejno dodajemy jajko, sól, mleko, mąkę i umyte oraz poszatkowane lub starte na tarce grzyby. Ciasto wylewamy na natłuszczoną patelnię i smażymy na jasnobrązowo. Jako dodatek podajemy pomidory.
Zobacz także: przetwory z grzybów