grzyby.pl

Atlas grzybiarza. Dania z grzybów

POTRAWY: | na gęsto | zupy | smażone | 

space

   Poniżej zamieściłem kilka przepisów na potrawy i przetwory z grzybów. Większość wypróbowana osobiście i opatrzona moimi komentarzami.


Potrawy

Grzyby na gęsto ze śmietaną

space

Za "Kuchnią polską".

Lepista nuda (gąsówka fioletowawa)
pokazana po zalogowaniu
Lepista nuda (gąsówka fioletowawa)

25 dag włoszczyzny (bez kapusty), 1 1/2 l wody, 2 dag tłuszczu, sól, 40 dag grzybów, 10 dag cebuli, 3 dag mąki, 1/8-1/4 l śmietany, sól, pieprz, 1 łyżka siekanego koperku i natki pietruszki

  1. Z włoszczyzny i tłuszczu ugotować wywar, osolić.
  2. Grzyby starannie opłukać pod bieżącą wodą, oczyścić, cienko poszatkować, ugotować w małej ilości wody razem z posiekaną cebulą.
  3. Wywar z włoszczyzny przecedzić, połączyć z grzybami, podprawić mąką rozmieszaną z zimną wodą [ja rezygnuję z zagęszczania], zagotować, dodać śmietanę, sól, pieprz, koperek i natkę.
  4. Podawać z łazankami, kaszą perłową, lanym ciastem lub cienkim makaronem [zdecydowanie preferuję gruby makaron].
  5. Zamiast mąką i śmietaną można zupę grzybową podprawić jasnozłotą zasmażką.

Prymitywna kolacja "na dziko"

space

Nadają się. Sprawdza się też nadzienie kaszo-mięsno-grzybowe np. do cukinii lub papryki.

Smażone panierowane

space

Za "Grzyby znane i mniej znane" Aurel Dermek, PWRiL, Warszawa 1988.

150 g grzybów (mieszanka), 1/2 l mleka, 15 g drożdży, 1 jajko, 200 g mąki, 100 g tłuszczu do smażenia, majeranek, pieprz, ziele angielskie, goździki, 1 ząbek czosnku, trochę cukru i soli

Do małej ilości mleka dodajemy rozkruszone drożdże, łyżkę mąki, trochę cukru i odstawiamy. Następnie, kolejno dodajemy jajko, sól, mleko, mąkę i umyte oraz poszatkowane lub starte na tarce grzyby. Ciasto wylewamy na natłuszczoną patelnię i smażymy na jasnobrązowo. Jako dodatek podajemy pomidory.



Zobacz także: przetwory z grzybów
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji