Poniżej zamieściłem kilka przepisów na potrawy i przetwory z grzybów. Większość wypróbowana osobiście i opatrzona moimi komentarzami.
Potrawy
Grzyby na gęsto ze śmietaną
Za "Kuchnią polską".

Nadają się. Sprawdza się też nadzienie kaszo-mięsno-grzybowe np. do cukinii lub papryki.
Za "Grzyby znane i mniej znane" Aurel Dermek, PWRiL, Warszawa 1988.
Prymitywna kolacja "na dziko"
Smażone panierowane

Do małej ilości mleka dodajemy rozkruszone drożdże, łyżkę mąki, trochę cukru i odstawiamy. Następnie, kolejno dodajemy jajko, sól, mleko, mąkę i umyte oraz poszatkowane lub starte na tarce grzyby. Ciasto wylewamy na natłuszczoną patelnię i smażymy na jasnobrązowo. Jako dodatek podajemy pomidory.
Zobacz także: przetwory z grzybów