grzyby.pl

Melanoleuca

ciemnobiałka
autorzy i statusy taksonu są widoczne na szerszym ekranie 🛈

budowa owocnika

Owocniki dość duże, mięsiste. Kapelusz +-higrofaniczny, biały, ochrowy, szary lub brązowy. Trzon o powierzchni podłużnie włókienkowatej lub z łuseczkami. Blaszki wykrojone lub prosto przyrośnięte. Zarodniki amyloidalne, szorstkie. Wysyp zarodników biały. Blaszki bez cystydii lub z cystydiami wydłużonymi, często z metuloidami.Owocniki dość duże, mięsiste. Kapelusz +-higrofaniczny, biały, ochrowy, szary lub brązowy. Trzon o powierzchni podłużnie włókienkowatej lub z łuseczkami. Blaszki wykrojone lub prosto przyrośnięte. Zarodniki amyloidalne, szorstkie. Wysyp zarodników biały. Blaszki bez cystydii lub z cystydiami wydłużonymi, często z metuloidami.

występowanie

Saprofity wyrastające głównie w miejscach bogatych w szczątki organiczne w lasach, na terenach trawiastych i ruderalnych. W Europie około 30 gatunków.Saprofity wyrastające głównie w miejscach bogatych w szczątki organiczne w lasach, na terenach trawiastych i ruderalnych. W Europie około 30 gatunków.

jadalne czy trujące?

Wszystkie gatunki rodzaju ciemnobiałka (Melanoleuca) są jadalne ale nie wyróżniające się walorami smakowymi dlatego lepiej ich nie zbierać.Wszystkie gatunki rodzaju ciemnobiałka (Melanoleuca) są jadalne ale nie wyróżniające się walorami smakowymi dlatego lepiej ich nie zbierać.