|
owocnik
Blaszki białe, szerokie, szeroko przyrośnięte, czasem wykrojone zšbkiem, ostrza gładkie.
Trzon z białawymi podłużnymi włóknami na ochrowo-bršzowym tle; 45-7- x 4-8 mm, cylindryczny, podstawa bulwiasta i z białš grzybniš; pełny.
Mišższ biały, nad blaszkami bršzowy, cienki, zapach delikatny, owocowy, przyjemny; smak łagodny, nieokreślony.Kapelusz ochrowobršzowy, czarniawobršzowy, w centrum ciemnobršzowy; 30-55 mm średnicy, poczštkowo stożkowaty, potem płaski z niewyraźnym garbkiem; powierzchnia gładka, matowa; brzeg długo podwinięty, ostry.
Trzon z białawymi podłużnymi włóknami na ochrowo-bršzowym tle; 45-7- x 4-8 mm, cylindryczny, podstawa bulwiasta i z białš grzybniš; pełny.
Lamellae white, broad, adnate, sometimes notched, edges smooth.
Stipe with whitish longitudinal fibrils on ochre-brown background; 45-7- x 4-8 mm, cylindrical, base bulbous and with white mycelium; solid.
Flesh white, above the lamellae brown, thin, smell delicate, fruity, pleasant; taste mild, indefinite.
Stipe with whitish longitudinal fibrils on ochre-brown background; 45-7- x 4-8 mm, cylindrical, base bulbous and with white mycelium; solid.