smardze

Liczba gatunków wyrastających wiosną nie jest duża. Nie ma też co specjalnie liczyć na zbieranie grzybów do konsumpcji. Trzeba się sporo nachodzić lub mieć "namierzone" miejsca, aby w ogóle znaleźć grzyby. Jako jedne z pierwszych, od początku kwietnia i w maju wyrastają chronione w Polsce smardz (Morchella) jak np. smardz półwolny (Morchella gigas).

majówki

gęśnica wiosenna (Calocybe gambosa) to duży i dość smaczny grzyb jadalny, rosnący od końca kwietnia do czerwca.

space

żółciak siarkowy

Na drzewach liściastych, od połowy maja, wyrastają jaskrawożółte, nieraz olbrzymich rozmiarów, owocniki żółciakiem siarkowym (Laetiporus sulphureus).

space

żagwie

Z innych grzybów nadrzewnych w końcu maja i w czerwcu dość często spotyka się ogromne owocniki żagwiak łuskowaty (Cerioporus squamosus) i średniej wielkości twardziak orzęsiony (Lentinus substrictus); wczesną wiosną także twardziak zimowy (Lentinus brumalis).

space

inne

W tym okresie wyrasta też wiele gatunków, przeważnie niedużych, grzybów z rodzaju dzwonkówka (Entoloma). W końcu maja i na początku czerwca masowo pojawia się duży drobnołuszczak jeleni (Pluteus cervinus). Od maja zaczynają też wyrastać liczne gatunki czernidłak (Coprinus).

space

ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji