smardze
Liczba gatunków wyrastających wiosną nie jest duża. Nie ma też co specjalnie liczyć na zbieranie grzybów do konsumpcji. Trzeba się sporo nachodzić lub mieć "namierzone" miejsca, aby w ogóle znaleźć grzyby. Jako jedne z pierwszych, od początku kwietnia i w maju wyrastają chronione w Polsce smardz (Morchella) jak np. smardz półwolny (Morchella gigas).
majówki
gęśnica wiosenna (Calocybe gambosa) to duży i dość smaczny grzyb jadalny, rosnący od końca kwietnia do czerwca.
żółciak siarkowy
Na drzewach liściastych, od połowy maja, wyrastają jaskrawożółte, nieraz olbrzymich rozmiarów, owocniki żółciakiem siarkowym (Laetiporus sulphureus).
żagwie
Z innych grzybów nadrzewnych w końcu maja i w czerwcu dość często spotyka się ogromne owocniki żagwiak łuskowaty (Cerioporus squamosus) i średniej wielkości twardziak orzęsiony (Lentinus substrictus); wczesną wiosną także twardziak zimowy (Lentinus brumalis).
inne
W tym okresie wyrasta też wiele gatunków, przeważnie niedużych, grzybów z rodzaju dzwonkówka (Entoloma). W końcu maja i na początku czerwca masowo pojawia się duży drobnołuszczak jeleni (Pluteus cervinus). Od maja zaczynają też wyrastać liczne gatunki czernidłak (Coprinus).