za każde doniesienie po zalogowaniu ekstra 2 dni, za wyróżnione +tydzień dostępu do pełnej wersji portalu - zasady premiowania

warmińsko-mazurskie — doniesienia 31.lip - 6.sie 2021 1:00

— w pełnej wersji atlasu lokalizacja grzybobrania jest podana precyzyjniej (zwykle najbliższa miejscowość) i jest linkowana do mapy Google
— opłata za pełną wersję to jedyne źródło utrzymania serwisu (nie zaśmiecam stron reklamą)
przedwczoraj
Warmińska Grzybiarka
doniesień: 28 / 3🏆
(40/h) Witam Wszystkich po sezonie ogórkowym:-)) W temacie grzybowym wygląda to tak: las iglasty pieprznik, pieprznik i kurki:-) tylko w wysokim mchu, tam najwilgotniej. Występują w różnych rozmiarach od XS do XL, poza tym nic szczególnego - gołąbki, muchomory itp. Las liściasty można powiedzieć krótko: dla mnie prawie pusto - pojedyncze, starsze borowiki szlachetne w większości z robactwem:-( muchomory, gołąbki (uwaga dla miłośników gołąbków - spory pojaw muchomora zielonawego), nawet kurki w odwecie. Susza! nadzieję daje deszcz, który wieczorem spływał kaskadami po ulicach:-) Wybaczcie zapomniałam zrobić zdjęcie po grzybobraniu, wiec jest po wieczornym przetworzeniu:-)

  • dodaj doniesienie +dopisek (po zalogowaniu)
    • Warmińska Grzybiarka #28 · Borowiki z przedwczoraj przed sprawdzeniem 5.8 08:02
    • Warmińska Grzybiarka #28 · To samo po sprawdzeniu i coś tam zostaje ale do szczęścia to jeszcze u nas daleko:-( 5.8 08:04
    • Warmińska Grzybiarka #28 · Staruszek, ale jak dumnie się trzyma:-) 5.8 08:06
    • K a l e t n i K #121 · pikne te słoiczki 🤤Pozdrowionka 5.8 12:10
    • Gucio #107 · Gratuluje .Super. 5.8 13:01
    • Kikuś #60 · Witam, strasznie apetycznie wyglądają te marynaty. Gratuluję prawdziwków no i kurczaków. Pozdrawiam. 5.8 15:24
    • maciejza #8 · Poprosze o przepis na marynatę :) 5.8 18:31
    • Warmińska Grzybiarka #28 · Dla zainteresowanych przepis: 5 szkl. wody, 1 szkl. octu 10%, 1 szkl. cukru, 2 łyżki soli zagotować. Do tego na słoiczek ok 400 ml 2 łyżeczki gorczycy, 3 listki laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, 3 ziarenka pieprzu i dwa krążki śred. cebuli. Kurki gotuję w osolonej wodzie ok 5 min, hartuję zimną. Na dno słoiczka przyprawy bez gorczycy, krążek cebuli i kurki, w połowie słoiczka drugi krążek i kurki a na wierzch gorczyca i zalewam gorącą zalewą. Pasteryzuję ok 15 min Smacznego 5.8 19:01
    • Nika #103 · Wyglądają apetycznie 😊. Z przepisu skorzystam 😄 5.8 19:27
    • Yaga #62 · Gratuluję prawdziwków:) I dzięki za przepis:). 5.8 19:55
    • Kikuś #60 · Dzięki Katarzyno za przepis. Mogę tylko potwierdzić, że jest b.dobry. Wszystkie grzybki z octu robię b.podobnie, tylko nie dodaję gorczycy i cebulki. Daję też troszkę więcej octu, tj. 1:3. Właśnie ta słodko-kwaśna zalewa robi robotę. Do marynowanych kołpaków (płachetek, turków) dodaję natomiast goździki. 5.8 20:54
    • Fungia #24 · Bardzo apetycznie wyglądają Twoje przetwory. Za kilka dni wyjeżdżam na urlop i zapewne skorzystam z przepisu. Dziękuję i pozdrawiam:) 5.8 23:14
przedwczoraj
Stanisław
doniesień: 169 / 15🏆
(18/h) Krótka (50min) wycieczka na moją "górkę gołąbkową" (las bukowy + dodatki). Gołąbki wciąż są, ale z tygodnia na tydzień mniej i coraz trudniej znaleźć niezaczerwione. Łącznie 15 gołąbków, głównie zielonawych i zielonawofioletowych, jeden wyborny. Mleczaj smaczny, który też tu rósł, zniknął.

  • dodaj doniesienie +dopisek (po zalogowaniu)
    • Stanisław #169 · Modelowy przykład gołąbka wybornego - cielistoczerwony lub mięsnoczerwony kolor (nigdy nie są jaskrawe) i skórka nie dochodząca do brzegu kapelusza. 4.8 21:37
    • Stanisław #169 · A takich jaskrawych (być może to G. śliczny) ostatnio w ogóle nie zbieram.
      Zobaczymy, co przyniesie weekend. Pozdrawiam:) 4.8 21:39
    • Chytra Merry #177 · Te gołąbki które przedstawiłeś to dziś były u mnie w lesie i jeszcze zdobię zdjęcia. Czyli gołąbki, zbieram tylko tego z pierwszej fotki zielonego. 5.8 00:34
    • K a l e t n i K #121 · takiego surowego zielonego gołąbka to i na surowo zjem ,ale smażony najsmaczniejszy🤤Pozdrowionka leśny buszowniku🌲👏👏👏🌲 5.8 12:33
niedziela 1.SIE
Stanisław
doniesień: 168 / 15🏆
(28/h) 2h 20 min w lesie z przewagą buka i z przewagą dębu (poza tym Gb, So, Św). Duże ilości mleczaja smacznego (pod koniec przestałem zbierać), wciąż sporo gołąbków (zbierałem tylko zielonawe i zielonawofioletowe), ale trafiło się też miejsce z krasnoborowikiem ceglastoporym. Łącznie zebrałem:
- krasnoborowik ceglastopory - 7 (w tym gigant 18 cm śr. - na zdjęciu),
- koźlarek grabowy - 2,
- podgrzybek złotawy - 2,
- gołąbki - 12,
- muchomory czerwieniejące i rdzawobrązowe - 4,
- pieprzniki (też pomarańczowe i ametystowe) - 30.

... szerzej o tym grzybobraniu ... Tydzień temu wyszedłem z nożykiem, wróciłem bez nożyka. Dziś wyszedłem z nożykiem, wróciłem z dwoma:).
sobota 31.LIP
Stanisław
doniesień: 167 / 15🏆
(20/h) 1h 50min, las bukowy z dodatkami (brzoza, grab, świerk, modrzew). Przy modrzewiach pojawiły się pierwsze tegoroczne maślaki żółte (na zdjęciu, niestety trochę nieostrym). Poza tym standardowo gołąbki, mleczaj smaczny i nieliczne muchomory - wszystkiego mniej niż tydzień temu. Znikły borowiki i kurki. Po dzisiejszych i zapowiadanych na jutro opadach może się polepszy.
Zebrałem: 10 maślaków, 15 gołąbków (większość zielonawe i zielonawofioletowe), 7 mleczajów smacznych i 4 muchomory (żółtawe, czerwieniejący i twardawy).

... szerzej o tym grzybobraniu ... Co ciekawe, ze znalezionych w tym roku muchomorów wszystkie były jadalne. Może te trujące rosną później?