|
Pory początkowo oliwkowożółte, z wiekiem pomarańczowoczerwone do czerwonych, uciśnięte sinieją. Rurki oliwkowożółte, uszkodzone przebarwiają się zielononiebiesko; długości do 20 mm. Warstwa rurek łatwo oddziela się od kapelusza i miąższ kapelusza bezpośrednio nad rurkami ma czerwone zabarwienie.
Trzon w górnej części żółtawy z czerwonawą do czerwonawożółtej, wydłużoną siateczką; dolna połowa purporowoczerwonawa, winnoczerwonawa, częściowo pokryta siateczką; 50-150 x 10-40 (50) mm, w dolnej części rozszerzony, zwłaszcza u młodych egzemplarzy.
Miąższ bladożółty, ku podstawie trzonu purpurowoczerwonawy; przebarwia się bladoniebiesko, po kilkunastu minutach przebarwienie blednie; młody zwarty, z wiekiem gąbczasty; zapach przyjemny, grzybowy, smak łagodny, grzybowy.Kapelusz żółtobrązowy z odcieniem oliwkowym lub pomarańczowym, z wiekiem ciemniejący i o przygaszonej barwie; 60-200 mm średnicy, półkulisty, z wiekiem poduchowaty do rozpostartego; powierzchnia gładka, matowa, przylegająco zamszowa; brzeg równy, ostry.
Trzon w górnej części żółtawy z czerwonawą do czerwonawożółtej, wydłużoną siateczką; dolna połowa purporowoczerwonawa, winnoczerwonawa, częściowo pokryta siateczką; 50-150 x 10-40 (50) mm, w dolnej części rozszerzony, zwłaszcza u młodych egzemplarzy.
Pileus yellow-brown with olive to orange tint, darker and dusky brown in age; 60-200 mm broad, hemispheric, in age expanding to nearly plane; surface even, dull, velutinous; margin even, acute.
Pores at first olive-yellow, in age orange-red to red, bruising blue when pressed. Tubes olive-yellow, injured becoming greenish-blue; up to 20 mm long. Easily separable from pileus and flesh above them of red colour.
Stipe in upper part yellowish with red or redish-yellow reticule; bottom part dark red, vinaceous-red, partially with reticulation; 50-150 x 10-40 (50) mm, subclavate.
Flesh pale yellow, in stipe base dark red; bruising pale blue, after few minutes fading; when young firm, spongy in age; smell pleasant, fungoid; taste mild, fungoid.
zarodniki
jadalne czy trujące? 🟡
W zależności od źródła podawany jako jadalny bez zastrzeżeń lub z zastrzeżeniem interakcji z alkoholem. Zawarte w nim substancje mają upośledzać przez pewien czas pełen metabolizm alkoholu i wtedy, jeśli był przyjmowany alkohol w okresie kilku dni przed i po zjedzeniu tego grzyba, to mogą wystąpić objawy zatrucia z kołataniem serca, zawrotami głowy i dusznością. Być może do tego nawiązują ludowe nazwy od rdzenia pocić się jak: pociec, podciec itp.
Takiego samego rodzaju zatrucia występują też po zjedzeniu czernidłaka pospolitego (Coprinopsis atramentaria).Jadalny. Wartościowy z uwagi na zwarty, jędrny miąższ.
Takiego samego rodzaju zatrucia występują też po zjedzeniu czernidłaka pospolitego (Coprinopsis atramentaria).
Edible but may cause intoxication if alcohol drinks were drinken few days befor and after this mushroom eating.
krasnoborowik ceglastopory (Neoboletus luridiformis) looks alike; it has no reticulation but red granules on stipe surface, flesh is rapidly bruising blue, cap is darker, dark brown at least when young; pileus flesh directly above tubes lack red colour.