Tx: 211
grzyby.pl

Rubroboletus lupinus (Fr.) Costanzo, Gelardi, Simonini et Vizzini

krwistoborowik wilczy
Boletus lupinus Fr. [🔉 bō·l·tus *]
autorzy i statusy taksonu są widoczne na szerszym ekranie 🛈

występowanie

brak w czekliście [105]

nomenklatura, etymologia ℹ️

poznanie znaczenia i pochodzenia nazwy ułatwia jej zapamiętanie
Rubroboletus lupinus (Fr.) Costanzo, Gelardi, Simonini et VizziniBoletus lupinus Fr. [🔉 bō·l·tus *](pl) krwistoborowik wilczy
bōltus, -i (lat., subst., m) — nazwa najsmaczniejszego grzyba u Rzymian; nie jest jasne o jaki gatunek chodziło, prawdopodobnie był to muchomor cesarski (Amanita caesarea)
literatura · references
specyfikacja literatury jest widoczna na szerszym ekranie 🛈
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji