Kapelusz ochrowy z rdzawym lub miedzianym odcieniem, jasnoochrowy; (20)30 - 60(80) mm średnicy, początkowo półkulisty, z wiekiem wypukły do prawie rozpostartego; powierzchnia gładka do przylegająco owłosionej, wilgotna śluzowata, sucha błyszcząca.
Trzon barwy kapelusza; 20-40 x 5-10 mm, równogruby lub zwężający się ku podstawie, cienki; u postawy z żółtą grzybnią; powierzchnia gładka, bez osłony.
zarodniki
Wysyp czerwonawobrązowy (brązowy). Zarodniki wrzecionowate, gładkie, 7-12 x 3-5 µm.
Częsty. Owocniki wyrastają od czerwca do października w lasach iglastych i na obrzeżach, zwykle pojedynczo lub po kilka, zwykle pod świerkami i sosnami.
Common. Summer-fall in coniferous forests, under Pinus or Picea, usually solitary or few together, in grass and on forest edges.
wartość
Jadalny. Na surowo ma silnie piekący smak. Jednak podczas obróbki termicznej całkowicie zanika i pozostaje łagodny w smaku grzyb, niewysokiej atrakcyjności kulinarnej z powodu gąbczastego miąższu. Dawniej podawany jako grzyb przyprawowy, co oddaje epitet gatunkowy, jednak z uwagi na całkowite zanikanie piekącego smaku podczas gotowania nie spełnia takiej roli [133s33].