| |||
|
owocnik
Owocniki duże. Kapelusz stalowoszary, ciemniejszy lub jaśniejszy, popielatoszary, brązowawy, białawy; 50 – 150 (250) mm, początkowo wypukły, potem płaski i nieco wklęsły; powierzchnia gładka i matowa, za młodu wyraźnie oszroniona; brzeg kapelusza silnie i długo podwinięty.
Blaszki białawe, bladokremowe, żółtawe; wąskie, gęste; przyrośnięte do lekko zbiegających; łatwo oddzielają się od kapelusza.
Trzon barwy kapelusza ale jaśniejszy; 60 – 100 (150) x 15 – 30 mm, gruby, u podstawy zwykle rozszerzony, buławkowaty, z grubą białą grzybnią przerośniętą z podłożem; powierzchnia wzdłużnie włókienkowata.
Miąższ białawy, niezmienny; w kapeluszu gruby; smak łagodny, nieco ziemisty (słodko-mączysty, kwaskowaty); zapach wyraźny, bardzo charakterystyczny, niezbyt miły (kwaskowaty, mączno-zjełczały, określany także jako "zapach mokrych szmat").
Blaszki białawe, bladokremowe, żółtawe; wąskie, gęste; przyrośnięte do lekko zbiegających; łatwo oddzielają się od kapelusza.
Trzon barwy kapelusza ale jaśniejszy; 60 – 100 (150) x 15 – 30 mm, gruby, u podstawy zwykle rozszerzony, buławkowaty, z grubą białą grzybnią przerośniętą z podłożem; powierzchnia wzdłużnie włókienkowata.
Miąższ białawy, niezmienny; w kapeluszu gruby; smak łagodny, nieco ziemisty (słodko-mączysty, kwaskowaty); zapach wyraźny, bardzo charakterystyczny, niezbyt miły (kwaskowaty, mączno-zjełczały, określany także jako "zapach mokrych szmat").
zarodniki
Wysyp kremowy, kremowożółty. Zarodniki elipsoidalne, gładkie, nieayloidalne, ściany zarodników cjanofilne, 6 – 7 x 3 – 4 µm.
Spore print cream, cream-yellow. Spores ellipsoid, smooth, inamyloid, spore wall cyanophilous, 6 – 7 x 3 – 4 µm.
występowanie
Bardzo pospolity. Owocniki wyrastają w grupach, w chłodniejszej części jesieni, w różnego typu lasach i zaroślach.
Very common. During colder part of fall, gregarious in different types of forests.
wartość
Jadalna. Z uwagi na specyficzny zapach, przez niektórych odbierany jako nieprzyjemny, zwłaszcza podczas gotowania, nie jest zbyt często zbierana.
Edible but becouse of unpleasant odour rarely picked.
uwagi
Gąska mglista jest charakterystycznym grzybem pełni i późnej jesieni. Nie ma w Polsce tradycji jego jedzenia, a że jest pospolita i swoją uwagą oraz grupowym występowaniem zwraca uwagę grzybiarzy, to często o ten grzyb pytają.
pasożytniczy pochwiak
Warto przyglądać się starym, rozkładającym się owocnikom gąsówki mglistej, bo może na nich wyrastać bardzo rzadki pasożytniczy pochwiak grzybolubny (Volvariella surrecta).