Tx: 1523
grzyby.pl

Lactarius semisanguifluus R. Heim et Leclair [🔉 lak·tr·i·us *]

mleczaj zmienny
autorzy i statusy taksonu są widoczne na szerszym ekranie 🛈

cechy charakterystyczne

Kapelusz brudnopomarańczowy, do brązowoczerwonego, szybko z zielonymi przebarwieniami.

space

występowanie

brak w czekliście [105]
Rzadko spotykany pod sosnami na glebach wapiennych; ciepłolubny - częstszy na południu Europy.

jadalne czy trujące? 🟢!

Jak i pozostałe "rydze" dobry grzyb jadalny, z lekką goryczką.[134]
Lactarius deliciosus (mleczaj rydz)
Lactarius deliciosus
Stosunkowo często u nas rosnący mleczaj rydz (Lactarius deliciosus), także pod sosnami, różni się jaśniejszym pomarańczowym mleczkiem, wolniej zmieniającym barwę; miąższ jest mniej zwarty.

nomenklatura, etymologia ℹ️

poznanie znaczenia i pochodzenia nazwy ułatwia jej zapamiętanie
Lactarius semisanguifluus R. Heim et Leclair [🔉 lak·tr·i·us *](pl) mleczaj zmienny
lactrius, -a (lat., subst., n) — u Rzymian roślina wydzielająca sok mleczny; od lat. lac, -is (mleko); współcześnie nazwa rodzaju grzybów (mleczaj) których owocniki przy zranieniu wydzielą sok mleczny (zwykle białej barwy)
literatura · references
specyfikacja literatury jest widoczna na szerszym ekranie 🛈
  • publikacje w bazie Projektu Bibliografii Grzybów Wielkoowocnikowych Polski (z adnotowanym wykazem taksonów):

    Bujakiewicz (2018)[1344]Bujakiewicz (2018) Grzyby wielkoowocnikowe Babiogórskiego Parku Narodowego.[1344], Domański Z. (1999)[2722]Domański Z. (1999) Przyczynek do znajomości flory mikologicznej Roztocza.[2722], Domański Z. (1999)[2723]Domański Z. (1999) Notatki mikologiczne z Suwalszczyzny.[2723] (by Wojewoda (2003) mentioned as L. deterrimus), Hoffeins et al. (2017)[1589]Hoffeins et al. (2017) Checklist of Macromycetes (Fungi) from the Wyskok village in Masurian Lakeland, NE Poland.[1589], Wojewoda et al. (2016)[2542]Wojewoda et al. (2016) Grzyby makroskopijne Gorców (Karpaty Zachodnie).[2542]

ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji