|
kapelusz
Hymenofor rurkowaty; warstwy rurek, o grubości 2-7 mm, jedna bezpośrednio nad drugą, bez przedzielającej warstwy miąższu niezarodnikonośnego (tramy). W ciągu roku może być kilka przyrostów, każdy pozostawia jedną warstwę rurek. Rurki brązowe. Pory białawe (białoszare), drobne, 2-4 na mm, przy ucisku natychmiast zabarwiają się na brązowo; starsze pory ochrowe do brązowych.
Miąższ ±jasny, początkowo jasnobrązowy, z wiekem ±ciemniejacy, o grubości do 30 mm, miękko korkowaty lub włóknisty, koncentrycznie strefowany, a w pobliżu nasady owocnika o gruboziarnisto-granulowanej strukturze (cecha b. charakterystyczna, odróżniająca od innych podobnych wielkoowocnikowych hub). Zapach przyjemny, grzybowy. Smak gorzki.Owocniki duże, przyrośnięty bokiem, kopytowaty, nieraz bardzo gruby, 100-300 (500) mm szerokości i 100-150 (250) mm grubości; powierzchnia pofałdowana, z widocznymi koncentrycznymi strefami kolejnych przyrostów; barwa zmienna z czasem, stare części szare, szarawoczarne z kremowymi, brązowymi lub kasztanowymi pręgami; skorupa wierzchnia (krusta) 1-3 mm grubości, początkowo aksamitna, potem naga, niepękająca; brzeg tępy, w okresie wzrostu odznaczający się jaśniejszą lub ciemniejszą barwą: czerwonobrunatną, orzechowobrunatną oraz ciemnej barwy pręgowaniem. W miejscu przyrośnięcia owocnika do podłoża widać białawą, żyłkowaną grzybnię.
Miąższ ±jasny, początkowo jasnobrązowy, z wiekem ±ciemniejacy, o grubości do 30 mm, miękko korkowaty lub włóknisty, koncentrycznie strefowany, a w pobliżu nasady owocnika o gruboziarnisto-granulowanej strukturze (cecha b. charakterystyczna, odróżniająca od innych podobnych wielkoowocnikowych hub). Zapach przyjemny, grzybowy. Smak gorzki.
Sporocarp large, sessile, hoof-like, often very thick, 100-300 (500) mm broad and 100-150 (250) mm thick; surface uneven, wavy, with concentric zones; colour changing with age, old part gray, gray-blackish with cream, brown streaks; shell 1-3 mm thick, at first satiny, then glabrous, do not crack; margin obtuse, during grow lighter or darker then rest of fruitbody, red-brownish, nut-brownish or with darker streaks. On surface adhered to substrate whitish, veined mycelium.
Hymenophore composed of tubes in layers, on layer 2-7 mm thick, no separating trama between layers. During the year may be created few layers, each for every growth period. Tubes brownish. Pores whitish, pale gray, tiny, 2-4 per mm, quickly bruising brown, older pores ocher to brown.
Flesh ±light, light brown, ±darkening in age, up to 30 mm thick, corky or fibrilous, concentrically zoned, at sporocarps base with granulose structure (good diagnostic character for this species, in other similar with large sporocarp flesh is homogenous fibrillose). Smell pleasant, fungoid. Taste bitter.
zarodniki
występowanie
jadalne czy trujące? 🟡
Ważny gospodarczo jako, że pospolity i wywołuje białą zgniliznę drewna.
Odpowiednio spreparowany miąższ (trama) owocnika (nasycone chemikaliami) służyły w dawnych czasach jako "hubka do krzesania ognia". Łatwo się zajmował od iskry i tlił.Niejadalny.
Ważny gospodarczo jako, że pospolity i wywołuje białą zgniliznę drewna.
czyreń ogniowy (Phellinus igniarius) ma ona bardzo twardą skorupę, często popękaną i silnie zdrewniały ciemnobrunatny miąższ, pory są drobniejsze.
Cieńsze owocniki ma lakownica spłaszczona (Ganoderma applanatum) są one zwykle rdzawobrązowo opylone przez zarodniki, rurki są poprzerastane białawą grzybnią.Inne pospolite duże kopytowane huby: pniarek obrzeżony (Fomitopsis pinicola) może być dość podobny gdy mam doczynienia ze starymi, zszarzałymi okazami; gdy przyrasta to jego brzeg jest od białego przez żółty do czerwonobrązowego, stara część jest ciemnobrązowa do czarnej, różni się zdecydowanie barwą miąższu - jest ona jasna i specyficznym kwaskowatym zapachem.
Cieńsze owocniki ma lakownica spłaszczona (Ganoderma applanatum) są one zwykle rdzawobrązowo opylone przez zarodniki, rurki są poprzerastane białawą grzybnią.
Other big hoof-like polypores: pniarek obrzeżony (Fomitopsis pinicola) could be similar if older grey one sporocarps; during growing up has margin with white, through yellow to red-brown colours, old crust is dark brown to black; it differs significantly with light trama and specific acidic odour.
czyreń ogniowy (Phellinus igniarius) hard crust, often with cracks and woody, dark-brown flesh, pores are smaller.
Thinner sporocarps has lakownica spłaszczona (Ganoderma applanatum) the surface is often rusty-brown because of spore deposit, between tubes could be seen white mycelium.