| ||||
|
Blaszki białe lub jasnokremowe, rzadkie lub gęste, równe lub z nielicznymi rozwidleniami przy trzonie, zatokowato wycięte do wolnych.
Trzon biały, 30-80 x 10-20 mm, równogruby, zwykle szerszy u podstawy, młody pełny, z wiekiem watowaty lub pusty; łamliwy.
Miąższ biały, często pod skórką różowoczerwony, niezmienny, kruchy, dość cienki. Zapach owocowy, przyjemny. Smak natychmiast i długo silnie paląco ostry. Z gwajakiem reakcja słaba lub brak. Z FeSO4 brak reakcji.Kapelusz żywo zabarwiony, jaskrawoczerwony, krwisto lub wiśniowoczerwony, z wiekiem odbarwiający się do jasnoróżowego; 50-110 mm średnicy, młody prawie kulisty, potem wypukły, rozpostarty do mniej lub bardziej wklęsłego; skórka kleista, błyszcząca, łatwo daje się zedrzeć prawie w całości; brzeg kapelusza tępy, słabo podgięty, u starych owocników karbowany.
Trzon biały, 30-80 x 10-20 mm, równogruby, zwykle szerszy u podstawy, młody pełny, z wiekiem watowaty lub pusty; łamliwy.
Lamellae distant or close, equal or slightly forking at the stipe, adnexed to free.
Stipe white, 30-80 x 10-20 mm, equal, usually wider at the base, young solid, in age stuffed or hollow, brittle.
Flesh white, often under cuticule pink-red, unchanging, fragile, quite thin. Smell fruity, pleasant. Taste strikes immediately and persistently as burning hot. With gwaiac reacts weakly or not at all. With FeSO4 lacks reaction.
Stipe white, 30-80 x 10-20 mm, equal, usually wider at the base, young solid, in age stuffed or hollow, brittle.
zarodniki
występowanie
jadalne czy trujące? 🔴
uwagi
Gołąbek brzozowy (Russula betularum) rośnie wyłącznie pod brzozami, jego kapelusz szybko odbarwia się do brudno-różowolila. Wspólna jest dla nich powolna reakcja z gwajakiem lub jej brak.
Gołąbek buczynowy (Russula mairei) ma kruchy, ale twardy, miąższ i skórka kapelusza jest zdzieralna jedynie na brzegu lub do połowy kapelusza.
Gołąbek kruchy (Russula fragilis) ma równie kruchy miąższ.Bardzo blisko spokrewnione gatunki to gołąbek wiśniowoczerwony (Russula silvestris) rośnie w lasach liściastych i iglastych na piaskach, wśród mchów.
Gołąbek buczynowy (Russula mairei) ma kruchy, ale twardy, miąższ i skórka kapelusza jest zdzieralna jedynie na brzegu lub do połowy kapelusza.