sekcja: Ingratae (ochrowe, brązowe; karbowane, śluzowate; zapach zwykle nieprzyjemny; wysyp biały i jasnokremowy)
Dość duże. Kapelusze w tonacji brązowej od barwy ochrowej, żółtordzawej, rdzawej, ciemnordzawej, brązowordzawej do ochrowobrązowej, sepii i szarobrązowej. Brzeg kapelusza silnie karbowano-gruzełkowaty, nieraz silnie ześluzowaciały, skórka często bardzo lepka. Trzon szybko staje watowaty, następnie komorowaty i pusty. Miąższ biały lub żółtawy, u dwóch ostrych w smaku gatunków szarzejący. Zapach przeważnie silny, niemiły, mdlący lub przypominający owoce lub gorzkie migdały. Smak od łagodnego do silnie piekącego. Blaszki często łzawią. Wysyp biały lub jasnokremowy.
Kapelusz w żywych barwach ochrowordzawych, żółtobrązowych, ochrowożółtawych, w centrum czerwonobrązowe; powierzchnia śluzowata i lepka. Duże. Zapach niemiły, mdlący lub owocowy, także może przypominać gorzkie migdały. Blaszki często łzawią. Grupa Foetens
russula farinipes
Russula grata
gołąbek gorzkomigdałowy
Russula laurocerasi
blaszki dość grube, niezbyt gęste
k. silnie karbowany i gruzełkowaty, śluzowaty, barwy rudej, ochrowobrązowej, rdzawobrązowej; trzon z wiekiem pusty, komorowaty
s. ostry; z. silny, nieprzyjemny, mdlący
w. kremowy
k. silnie karbowany i gruzełkowaty, śluzowaty, barwy rudej, ochrowobrązowej, rdzawobrązowej; trzon z wiekiem pusty, komorowaty
s. ostry; z. silny, nieprzyjemny, mdlący
w. kremowy
w trawiastych miejscach w lasach liściastych i iglastych
pospolity
7-9
russula subfoetens
blaszki jednolitej barwy, bez odcienia cytrynowego
k. jasnoochrowy, brudnordzawy, mniejszy niż u foetens
z. niemiły, słabszy niż u foetens; s. niemiły, stopniowo piekący
w. jasnokremowy
k. jasnoochrowy, brudnordzawy, mniejszy niż u foetens
z. niemiły, słabszy niż u foetens; s. niemiły, stopniowo piekący
w. jasnokremowy
wilgotne lasy liściaste, w ciepłych latach
russula illota
Barwa kapelusza zgaszona, szarobrązowa, żółtawoszara, ochrowa; centrum rdzawe do ciemnobrązowego. Małe i średnie. Grupa Pectinata.
Blaszki nie są w smaku ostre lub nieznacznie.
k. szarożółty, szaroochrowy, szarobrązowy
s. łagodny ale niemiły, może pozostawiać ostry posmak
s. łagodny ale niemiły, może pozostawiać ostry posmak
lasy liściaste, zwłaszcza pod dębami
Smak blaszek słabo do silnie piekącego
k. żółtoochrowy lub orzechowy do płowego
s. niemiły potem piekący z. przypominający R. foetens; m. z FeSO4 brudnoczerwonawy
w. kremowy
s. niemiły potem piekący z. przypominający R. foetens; m. z FeSO4 brudnoczerwonawy
w. kremowy
lasy liściaste, notowany w Polsce
8-9
Karby do 9mm
k. brązowoczarniawy
s. stopniowo ostry; z. początkowo przyjemny, sera Camembert
w. kremowy
k. brązowoczarniawy
s. stopniowo ostry; z. początkowo przyjemny, sera Camembert
w. kremowy
lasy liściaste i iglaste, zwłaszcza pod dębami
pospolity
k. ciemnoochrowy od brązowoszarego
s. stopniowo ostry; karby na kapeluszu długie
z. spermatyczny, śledziowy lub bulw topinamburu
w. kremowy
s. stopniowo ostry; karby na kapeluszu długie
z. spermatyczny, śledziowy lub bulw topinamburu
w. kremowy
lasy liściaste na ciężkich glebach
rzadki
Kapelusz szarożółty, ochrowobrązowego do ochrowożółtego. Brzeg kapelusza nie karbowany. Powierzchnia słabo lub wcale nie zgalaretowaciała. Grupa Felleine
Miąższ w trzonie nie szarzeje
miąższ przebarwia się na jasny, brudnosłomkowy kolor
k. cielistoochrowy, miodowoochrowy, żółtoochrowy z jaśniejszym brzegiem
s. ostry, piekący; z. wyraźny owocowy; m. reaguje z FeSO4 słabo i wolno
w. biały ewentualnie białokremowy
k. cielistoochrowy, miodowoochrowy, żółtoochrowy z jaśniejszym brzegiem
s. ostry, piekący; z. wyraźny owocowy; m. reaguje z FeSO4 słabo i wolno
w. biały ewentualnie białokremowy
buczyny, rzadziej iglaste
niezbyt częsty
6-10
Miąższ w trzonie szarzeje
miąższ nieco szarzeje
k. jednolicie zabarwiony czystoochrowy lub ochrowordzawy
s. +- ostry
w. biały do jasnokremowego
k. jednolicie zabarwiony czystoochrowy lub ochrowordzawy
s. +- ostry
w. biały do jasnokremowego
wszystkie rodzaje lasów
częsty
pojedynczo lub po kilka
7-9
russula consobrina
miąższ nieco szarzeje, z FeSO4 wyraźniej szarzeje
k. brązowoumbra, szarobrązowy, sepia
s. stopniowo lecz szybko b. ostry; z. owocowy lub brak; m. z FeSO4 szarzeje
w. białokremowy
k. brązowoumbra, szarobrązowy, sepia
s. stopniowo lecz szybko b. ostry; z. owocowy lub brak; m. z FeSO4 szarzeje
w. białokremowy
w górskich świerczynach
7-9