|
Blaszki szarawo-białe do brązowawo-białych, szerokie, ostrza białe, równe.
Trzon u góry białawy stopniowo ku podstawie coraz ciemniej szaro-brązowy, u podstawy zwykle z białą grzybnią lub nalotem.
Miąższ białawy, b. cienki, o wyraźnym zapachu chlorowo-amoniakalnym, smak łagodny i nieco rzodkiewkowy.Kapelusz jasno-szaro-brązowy do ciemno szaro- lub czerwonawo-brązowego; 10 - 25 (30) mm średnicy; dzwonkowaty do stożkowato-dzwonkowatego; powierzchnia gładka, naga, matowa lub wilgotna błyszcząca, prześwitująca.
Trzon u góry białawy stopniowo ku podstawie coraz ciemniej szaro-brązowy, u podstawy zwykle z białą grzybnią lub nalotem.
Lamellae pale pink-grey with red-brown edges; sinuate, narrow, distant.
Stipe concolourous with the cap, in lower part with beige hairs; 30-70 x 0.5-1.5 mm, thin, equal, hollow, fragile, dull, smooth.
Flesh b. thin, elastic, injured exudes a watery dark red, brown-red fluid; odour and taste none or weakly raphanoid.
Stipe concolourous with the cap, in lower part with beige hairs; 30-70 x 0.5-1.5 mm, thin, equal, hollow, fragile, dull, smooth.