owocnik
Średnie i małe, cienkomięsiste i mięsiste. Kapelusz zazwyczaj w różnych odcieniach ochry, białawe, różowawe; powierzchnia zwykle lepka; słabo wypukły. Blaszki koloru kawy z mlekiem, szarobrązowe, gliniaste, u części gatunków wydzielają białe kropelki (widoczne pod lupą); wkrojone. Trzon włóknisty, w górze zwykle omączony lub z łuseczkami. Większość za młodu ma pajęczynowatą zasnówkę, u jednego gatunku (H. radicosum) z pierścieniem. Miąższ o smak zwykle gorzkim i często wyróżniającym się zapachu. Wysyp zarodników jasno gliniasto brązowy. Zarodniki elipsoidalne, migdałowate, cytrynowate, gładkie lub drobnoszorstkie. Na ostrzu blaszek cienkościenne, włosowate cheilocystydy.
występowanie
Wyrastają na ziemi, głównie jesienią w lasach, zaroślach na polach; wchodzą w mikoryzowe związki z określonymi gatunkami drzew; jedynie saprofityczna H. radicosum wyrasta na martwych korzeniach drzew i na wypaleniskach.