| ||||
|
Rurki ochrowe; zwykle jednowarstwowe, 0.5-3 mm długości. Pory koliste, wydłużone, kanciaste lub labiryntowate. Hymenofor początkowo żółtocytrynowy, potem ciemnieje.
Miąższ rdzawy, płowy lub cynamonowy; miękki, korkowaty, potem twardnieje; o silnym zapachu anyżu.Owocnik bokiem przyrośnięty do podłoża, nieregularny, półeczkowaty, poduszeczkowaty, kopytowaty, niekiedy dachówkowato zrośnięte po kilka; 30-120 mm średnicy; górna powierzchnia nierówna, chropowata, brodawkowata; z wiekiem ciemnieje początkowo cynamonowa, rdzawobrązowa, purpurowobrązowa do prawie czarnej; brzeg ochrowy, płowy lub kasztanowy, tępy, zaokrąglony.
Miąższ rdzawy, płowy lub cynamonowy; miękki, korkowaty, potem twardnieje; o silnym zapachu anyżu.
Tubes ochraceous; usually single-layered, 0.5-3 mm long. Pores round, elongate, polygonal or labyrinthine. Hymenophore initially lemon-yellow, later darker.
Flesh rusty, buff or cinnamon coloured; soft, corky, later becoming tough; intensive odour of anise.
Flesh rusty, buff or cinnamon coloured; soft, corky, later becoming tough; intensive odour of anise.