MajaGrzybiara - grzybobranie 8 lip 2020, środa

sezony 2020 0706-0712 LB dolnośląskie #15 (12 fot.) kujawsko-pomorskie #7 (7 fot.) lubelskie #12 (11 fot.) łódzkie #15 (9 fot.) lubuskie #2 (2 fot.) małopolskie #18 (15 fot.) mazowieckie #17 (14 fot.) opolskie #2 (2 fot.) podkarpackie #10 (7 fot.) podlaskie #12 (10 fot.) pomorskie #16 (12 fot.) świętokrzyskie #10 (8 fot.) śląskie #29 (26 fot.) warmińsko-mazurskie #6 (4 fot.) wielkopolskie #13 (11 fot.) zachodniopomorskie #5 (2 fot.) aktualne występowanie grzybów napisz o grzybobraniu
© fotografia została załączona przez informatora o grzybobraniu; z pytaniem o jej wykorzystanie poza ramami systemu monitorowania występowania grzybów grzyby.pl należy kontaktować się bezpośrednio z autorem fotografii a nie ze mną (kontaktu do autora zdjęcia zwykle nie posiadam)
Tym razem było 2,5 kg pięknych dorodnych Kurek, co przeliczając daje około 500 sztuk. Jest okres ciepły, zatem kurki rosną bardzo szybko. Prawdziwa przyjemność zbierać takie wyrośnięte. Połowa jest już na patelni. Wymaga to WYJAŚNIENIA, iż były one gotowane na patelni, bowiem najnowsze badania naukowców mówią, że grzyby należy raczej gotować a dopiero pod koniec dodać dobrego tłuszczu -na przykład masła-, aby wydobyć z nich witaminy rozpuszczalne w tłuszczach i podkreślić smak potrawy.
Tłuszcz jest nośnikiem smaku, co podkreśla w swych publikacjach profesor Muszyńska z Katedry botaniki farmaceuty. Uwaga o gotowaniu grzybów zostanie w przyszłości poszerzona o literaturę przez męża MajiGrzybiary.
sezony 2020 0706-0712 LB dolnośląskie #15 (12 fot.) kujawsko-pomorskie #7 (7 fot.) lubelskie #12 (11 fot.) łódzkie #15 (9 fot.) lubuskie #2 (2 fot.) małopolskie #18 (15 fot.) mazowieckie #17 (14 fot.) opolskie #2 (2 fot.) podkarpackie #10 (7 fot.) podlaskie #12 (10 fot.) pomorskie #16 (12 fot.) świętokrzyskie #10 (8 fot.) śląskie #29 (26 fot.) warmińsko-mazurskie #6 (4 fot.) wielkopolskie #13 (11 fot.) zachodniopomorskie #5 (2 fot.) aktualne występowanie grzybów napisz o grzybobraniu

MajaGrzybiara - grzybobranie 8 lip 2020, środa

ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji