|
Pory wydłużone, ułożone promieniście; przy brzegu kapelusza krótsze, u nasady wydłużone, labiryntowate, czasem przechodzące w blaszki, 0.4-0.8 × 0.4-4 mm, (1-2 na mm); białe lub szarobiaławe, suche kremowe. Rurki zawsze jednowarstwowe, 3-6 (15) mm długości, białawe do słomkowożółtych.
Miąższ biały, jednorodny; świeży łykowaty i soczysty; suchy lekki i korkowaty; w centrum do 30 mm grubości, na brzegu 2-3 mm grubości; zapach bardzo słaby, grzybowy; bez wyróżniającego się smaku.Owocnik stosunkowo duży, 80-100 (120) mm szerokości, wystaje na 50-120 (200) mm i stosunkowo gruby10-40 (80) mm grubości; półkolisty, konsolowaty, bocznie przyrośnięty do drewna, górna powierzchnia zwykle płaska, czasem z garbkiem u nasady, zwykle wyrasta po kilka owocników obok siebie; górna powierzchnia owocnika nierówna, brodawkowana lub pofałdowana, dość wyraźnie strefowana, barwy od białej przez szarą do żółtawej, białoorzechowej lub rdzawocynamonowej, dzięki rozwojowi glonów pomiędzy włoskami także zielona lub sinawa; gęsto pokryta aksamitnymi lub filcowatymi włoskami (0.1-0.5 mm długości), z wiekiem wyłysiała; brzeg z wiekiem pofalowany, tępy, z wiekiem cienki, czasem rudobrunatny.
Miąższ biały, jednorodny; świeży łykowaty i soczysty; suchy lekki i korkowaty; w centrum do 30 mm grubości, na brzegu 2-3 mm grubości; zapach bardzo słaby, grzybowy; bez wyróżniającego się smaku.
Pores elongated, radially laid out; at the pileal margin shorter, at the base elongated, labyrinthine, sometimes passing into lamellae, 0.4-0.8 × 0.4-4 mm, (1-2 per mm); white or grey-whitish, dry cream-coloured. Tubes always single-layered, 3-6 (15) mm long, whitish to straw-coloured.
Flesh white, homogeneous; fresh tough and succulent; dry light and corky; in the centre up to 30 mm thick, in the margin 2-3 mm thick; smell very weak, fungoid; lacking a distinctive taste.
Flesh white, homogeneous; fresh tough and succulent; dry light and corky; in the centre up to 30 mm thick, in the margin 2-3 mm thick; smell very weak, fungoid; lacking a distinctive taste.