| |||
|
Hymenofor w postaci dobrze rozwiniętych blaszek o wysokości 1-8 mm, przy brzegu kapelusza 12-15 (17) blaszek na 10 mm; białawy, jasnopopielaty do białoorzechowego; blaszki ułożone promienisto, niekiedy rozwidlające się i anastemozujące, czasem poszarpane w ząbki.
Miąższ biały lub białoorzechowy; 2-3 (9) mm grubości; konsystencji jednorodnej, skórzastej, rozrywany watowato-włóknisty, z wiekiem sztywny lub nieco elastyczny; zapach i smak nie wyróżniają się.Owocniki jednoroczne, półkuliste, konsolowate, bokiem przyrośnięte do podłoża, albo koliste i przyrośnięte centralnie; siedzące lub przyrośnięte zwężoną nasadą; zwykle wiele owocników ułożonych dachówkowato albo pozrastanych bokami; (10) 20-40 x (10) 30-80 mm i (3) 10-15 (20) mm grubościl powierzchnia filcowato owłosiona, wąsko koncentrycznie ±strefowana i żłobkowana, nierówna; brudnobiała, szara, słomkowożółta, płowa, brunatna do umbry, także zielono zabarwiona przez glony; brzeg kapelusza cienki i dość równy, tej samej barwy co powierzchnia kapelusza lub ochrowobrunatny.
Miąższ biały lub białoorzechowy; 2-3 (9) mm grubości; konsystencji jednorodnej, skórzastej, rozrywany watowato-włóknisty, z wiekiem sztywny lub nieco elastyczny; zapach i smak nie wyróżniają się.
Hymenophore in the shape of well-developed lamellae 1-8 mm high, at the margin of the cap 12-15 (17) lamellae per 10 mm; whitish, light grey to white-nutty; lamellae radially laid out, sometimes forking and anastomosing, sometimes serrate.
Flesh white or white-nutty; 2-3 (9) mm thick; consistency homogeneous, membranous, when torn stuffed-fibrous, with age firm or somewhat elastic; smell and taste indistinct.
Flesh white or white-nutty; 2-3 (9) mm thick; consistency homogeneous, membranous, when torn stuffed-fibrous, with age firm or somewhat elastic; smell and taste indistinct.