|
opis
Blaszki żółte do pomarańczowych; gęste; zbiegające.
Trzon żółtopomarańczowy do złotobrązowego; 50-140 x 5-25 mm, równogruby, u podstawy nieco zwężony; powierzchnia z włókienkami, delikatnie filcowata; pełny.
Miąższ żółty, pomarańczowożółtawy; elastyczny; zapach słaby, nieprzyjemny; smak nieokreślony, niewyczuwalny.Kapelusz pomarańczowożółty do pomarańczowobrązowego; 40-120 (150) mm, młody wypukły, szybko z wklęsłym centrum lub lejkowaty; powierzchnia sucha, jedwabista, z ciemniejszymi wrośniętymi włókienkami; brzeg długo podwinięty.
Trzon żółtopomarańczowy do złotobrązowego; 50-140 x 5-25 mm, równogruby, u podstawy nieco zwężony; powierzchnia z włókienkami, delikatnie filcowata; pełny.
Lamellae yellow to orange; dense; decurrent.
Stipe yellow-orange to golden-brown; 50-140 x 5-25 mm, equal, slightly tapered at the base; surface with fibrils, delicately tomentose; solid.
Flesh yellow, orange-yellowish; elastic; smell weak, nasty; taste indefinite, inperceptible.
Stipe yellow-orange to golden-brown; 50-140 x 5-25 mm, equal, slightly tapered at the base; surface with fibrils, delicately tomentose; solid.
zarodniki
jadalne czy trujące? 🔴
Jest to jeden z kilku gatunków grzybów, których owocniki świecą w ciemności. Inne to np. opieńka miodowa właściwa (Armillaria mellea), Mycena citricolor i północnoamerykańskie szczepy łycznika ochrowego (Panellus stipticus).Kielichowiec pomarańczowy (Omphalotus olearius) ma dość charakterystyczny wygląd. Zwykle podaje się, że może być mylony z pieprznikiem jadalnym (Cantharellus cibarius), różni się jednak od niego tym, że wyrasta na drewnie w wiązkach, ma inną barwą i pokrój.