owocnik
Składa się z główki i trzonu, 40-90 mm wysokości, trzon zwykle dłuższy od wysokości główki. Główka kulista do jajowatej lub stożkowatej; alweole nieregularnie rozmieszczone na powierzchni, bez wyraźnie rozgraniczających żeber; z ciemnobrązowo zabarwionymi alweolami i kontrastująco jasnymi ich krawędziami; główka krawędzią przyrośnięta do trzonu; wewnątrz pusta. Trzon białawy do ochrowego, rozszerzający się ku podstawie; powierzchnia z drobnymi ziarenkami; gładka lub nieregularnie pomarszczona; pusty. Miąższ białawy, kremowy lub ochrowożółty, kruchy; smak i zapach przyjemne, specyficzne.
zarodniki
Wysyp zarodników biały. Zarodniki elipsoidalne, gładkie, bezbarwne, 17-24 x 11-15 µm.
występowanie
Rzadki. Owocniki występują wczesną wiosną, w kwietniu i maju, pojedynczo lub w grupach, w lasach i zaroślach liściastych, wzdłuż potoków w towarzystwie buków i jesionów.
jadalne czy trujące? 🟢!
Wyróżnia się szereg innych form na podstawie barwy i układu alweoli np. smardz jadalny odmiana okrągła (Morchella esculenta var. rotunda) (fot. obok). Jest też szereg innych podobnych pokrewnych gatunków smardzy, zobacz smardzowate (Morchellaceae).