|
owocnik
Blaszki higrofaniczne, szarobiaławe gdy uwodnione, białe gdy suche, z wiekiem jasno kremowe; gęste; szerokie; wolne; ostrza z drobnymi kłaczkami.
Trzon 50-100 x 4-8 mm, równogruby, rozszerzający się ku podstawie, powierzchnia obficie pokryta wełnistymi kłaczkowatymi łuseczkami, początkowo biaława, z wiekiem żółtawoochrowa; strefa pierścieniowa niewyrażna, włóknista; podstawa z ryzomorfami; wewnątrz pusty.
Miąższ białawy, w kapeluszu cienki, w trzonie nieco żółknący i brązowiejący; zapach korzenno-grzybowy, charakterystyczny kwaskowato-ostry [134]; smak łagodny, grzybowy.
Pileus in the centre smooth, or with cracks, ochre-brown or red-brown, towards the pileal margin surface cracked into fine projecting ochre-brown squamules, exposed flesh of the cap cream-coloured; 35-80 mm in diameter, initially conic-campanulate, with age convex to plane with an obtuse umbo; margin acute.
Lamellae hygrophanous, grey-whitish when hydrated, white when dry, with age pale cream-coloured; close; broad; free; edges with tiny flocci.
Stipe 50-100 x 4-8 mm, equal, widening towards the base, surface abundant wooly-fibrillose-scaly, initially whitish, with age yellowish-ochraceous; annular zone obscure, fibrous; base with rhizomorphs; hollow inside.
Flesh whitish, in the cap thin, in the stem slightly yellowing and browning; smell spicy-fungoid; taste mild, fungoid.Kapelusz w centrum gładki ochrowobrązowy lub czerwonobrązowy, ku brzegowi kapelusza powierzchnia spękana na drobne, odstające, ochrowobrązowe łuseczki, odłonięty miąższ kapelusza kremowy; 35-80 mm średnicy, początkowo stożkowato-dzwonkowaty, z wiekiem wypukły do rozpostartego z obłym garbkiem w centrum; brzeg ostry.
Blaszki higrofaniczne, szarobiaławe gdy uwodnione, białe gdy suche, z wiekiem jasno kremowe; gęste; szerokie; wolne; ostrza z drobnymi kłaczkami.
Trzon 50-100 x 4-8 mm, równogruby, rozszerzający się ku podstawie, powierzchnia obficie pokryta wełnistymi kłaczkowatymi łuseczkami, początkowo biaława, z wiekiem żółtawoochrowa; strefa pierścieniowa niewyrażna, włóknista; podstawa z ryzomorfami; wewnątrz pusty.
Miąższ białawy, w kapeluszu cienki, w trzonie nieco żółknący i brązowiejący; zapach korzenno-grzybowy, charakterystyczny kwaskowato-ostry [134]; smak łagodny, grzybowy.
zarodniki
występowanie
jadalne czy trujące? 🔴
Czubajeczka brzuchatozarodnikowa (Lepiota magnispora) ma żółknący lub przybierającą pomarańczową barwę trzon, występuje w lasach iglastych.Czubajeczka czerwonopochwowa (Lepiota ignivolvata) ma czerwieniejącą podstawę trzonu; trzon jest w mniejszym stopniu pokryty kłaczkami.