owocnik
Kapelusz biały, kremowobiały, w miejscach otarcia ochrowożółtawoszary; 50-150(200) mm średnicy; młody wypukły, stary płaski lub z zagłębieniem; powierzchnia kapelusza gładka, sucha, matowa, w czasie suszy może być spękana na poletka; brzeg długo podwinięty.

Trzon barwy kapelusza, dość długi i smukły, u podstawy zwężony 50-80 x 10-30 mm (lub krótki 30-60 x 20-30 mm - patrz uwagi); gładki, matowy.

Mleczko białe, wysychając żółknie; obfite; natychmiast paląco ostre.

Stipe concolourous with the cap, quite long and slender, tapered at the base 50-80 x 10-30 mm (or short 30-60 x 20-30 mm - see Remarks); smooth, dull.

Latex white, on drying up yellowing; profuse; instantly stinging hot.
zarodniki
Wysyp prawie biały. Zarodniki drobno brodawkowane, 8-9.5 x 5.5-7 µm.
występowanie
Częsty. Występuje od lipca do października w lasach liściastych, zwłaszcza pod bukami i dębami.
jadalne czy trujące? 🟡
Niejadalny z powodu ostrego smaku. Wśród różnych ludów Europy Środkowej, Wchodniej i Północnej po różnorodnych maceracjach jadany solony lub kiszony.
uwagi
mleczajowiec chrząstka (Lactifluus vellereus) (fot. obok) podobny do krótkotrzonowych form L. piperatus z tym, że jest masywniejszy, ma rzadkie blaszki i filcowatą skórkę kapelusza.






