|
owocnik
Trzon białawy; 30-100 x 5-25 (40) mm, u podstawy rozszerzony, o powierzchni wyraźnie żłobkowanej lub jamkowanej; wewnątrz z podłużnymi komorami.
Miąższ białawy, w trzonie elastyczny, w kapeluszu kruchy. Smak łagodny i zapach prawie niewyczuwalny, niezbyt przyjemne.Owocnik 50-150 mm wysokości. Główka 20-50 x 20-50 mm, nieregularna, zbudowana z kilku pofałdowanych, kędzierzawych płatów, często siodłowata, brzeg zwykle podwinięty, lecz nie zrośnięty z trzonem, wierzchnia strona płatów (zarodnikonośna) jest gładka, biaława do kremowożółtej lub brudnoochrowej, potem brunatnieje, spodnia strona jest delikatnie omszona.
Miąższ białawy, w trzonie elastyczny, w kapeluszu kruchy. Smak łagodny i zapach prawie niewyczuwalny, niezbyt przyjemne.
Stipe whitish; 30-100 x 5-25 (40) mm, base somewhat clavate, its surface distinctly grooved or alveolate; inside with longitudinal chambers.
Flesh whitish, in the stipe elastic, in the cap fragile. Taste mild and odour very faint, both somewhat disagreeable.
Flesh whitish, in the stipe elastic, in the cap fragile. Taste mild and odour very faint, both somewhat disagreeable.
zarodniki
występowanie
jadalne czy trujące? 🟡🟢
Piestrzyca zatokowata (Helvella lacunosa) ma ciemniejszy trzon i główkę w odcieniach szarobrunatnych lub szaroczarnych. Wyrasta w tym samym czasie i w podobnych siedliskach.W Polsce w zależności od ujęcia, w rodzaju piestrzyca (Helvella), może być wyróżniane nawet kilkanaście gatunków. Cechy charakterystyczne to nieregularnie pofałdowana, płatowata główka; trzon silnie pobrużdżony lub jamkowaty. Zarodniki są duże, gładkie, z duża kroplą oleju.
In Poland the genus piestrzyca (Helvella) may even comprise a dozen or more species. Characteristic features include irregularly undulating, lobed head; stipe strongly grammate or alveolate. Spores are large, smooth, with a large oil drop.